Zelfgenoegzaam

Wat hebben Cuba en Taiwan gemeen? Zo op het eerste gezicht niet veel. Cuba is een dictatuur, Taiwan een democratie. Cuba is economisch betekenisloos, Taiwan een economische krachtpatser.

Maar wat beide landen pijnlijk onder een noemer brengt is dat ze bewust worden geïsoleerd; de een door een democratie, de ander door een dictatuur. Met alle gevolgen van dien. Want ik durf best te gokken: zonder de Verenigde Staten en China een vrij Cuba en een open Taiwan.

Het blijft speculeren, maar in het licht van de zelfgenoegzaamheid over de rol van het Westen bij het beëindigen van dictaturen in het Midden-Oosten, geen onbelangrijke gedachte. Want als zes miljoen Libiërs door ons kunnen worden bijgestaan, hoe zit het dan met onze steun voor de 11 miljoen Cubanen en 23 miljoen Taiwanezen?

Voor wie het begint te duizelen bij de vergelijking, een korte opfriscursus: het communistisch bewind van Cuba wordt al meer dan een halve eeuw een economische blokkade opgelegd door de Verenigde Staten. De democratische regering van Taiwan wordt al meer dan een halve eeuw een diplomatieke blokkade opgelegd door de Volksrepubliek China. Peking heeft de afscheiding van het eiland nooit geaccepteerd.

Twee grootmachten, de één een democratie, de ander een dictatuur, die in een halve eeuw razen en tieren over het water dat hen van hun gehate vijand scheidt, en niet verder zijn gekomen dan rekken en traineren rond dezelfde onwrikbare principes.

De VS spelen een cruciale rol in beide kwesties. Haar invloed op Cuba spreekt voor zich, de invloed op China verdient een uitleg. Zouden de VS zich minder hebben laten leiden door geopolitieke belangen, dan hadden zij de democratische opmars van Taiwan openlijk gesteund, ongeacht de wrevel die dat in China had opgewekt. Maar door de kapitalistische dictatuur in China is te omarmen, kan Taiwan geen kant meer op.

De VS meten met twee maten, en de wereld volgt haar voorbeeld: de ene dictatuur wordt geboycot, de ander omarmd. Met als gevolg een berooid en geïsoleerd Cuba en een rijk, maar geïsoleerd Taiwan.

Floris-Jan van Luyn

    • Floris-Jan van Luyn