Zeker 150 doden bij aanslagen in Noordoost-Nigeria

Het dodental van de aanslagen door de radicale islamitische sekte Boko Haram vrijdag in het noordoosten van Nigeria is inmiddels opgelopen tot 150. Dat heeft de Organisatie voor Islamitische Samenwerking vanochtend gezegd. Mogelijk loopt dit nog op als de cijfers van diverse ziekenhuizen binnenkomen.

De aanslagen in de steden Damaturu en Maiduguri zijn gepleegd door zelfmoordterroristen en gewapende strijders van de sekte Boko Haram. Vrijwel alle doden vielen in Damaturu, waar bij diverse politiebureaus en kerken explosieven explodeerden. Eerder ging een autobom af bij een legerkantoor.

Het geweld in Maiduguri ging gisteren door. Een politieman werd aangehouden door gewapende mannen toen hij een moskee naderde, waar hij met zijn familie wilde gaan bidden. Ze gaven de familie het bevel te vertrekken en schoten de politieagent door zijn hoofd.

Wereldleiders hebben opgeroepen tot een einde aan het geweld. Maar Nigeriaanse regeringsfunctionarissen bagatelliseren het gevaar van Boko Haram. President Jonathan heeft herhaaldelijk gezegd dat alle landen in de wereld te maken hebben met terrorisme. Andere functionarissen hebben journalisten opgeroepen terughoudend te zijn in hun berichtgeving uit patriottisme.

De Amerikaanse ambassade in Nigeria waarschuwde gisteren dat de kans bestaat dat de sekte ook aanslagen zal plegen op drie hotels die vaak bezocht worden door diplomaten en zakenlui. Het gaat om het Hilton, Nicon Luxury en Sheraton in de hoofdstad Abuja. Het is ongewoon dat een Amerikaanse ambassade zo’n specifieke waarschuwing geeft.

Niet eerder kwam de strijd tussen de sekte en de Nigeriaanse regering tot zo’n georganiseerde en brede uiting van geweld. Boko Haram, dat voor het eerst van zich liet horen in 2003, begon in 2009 een heilige oorlog in het noordoosten van Nigeria met duizenden doden tot gevolg. De sekte heeft volgens Amerikaanse en Britse diplomaten banden met Al-Qaeda en wil afdwingen dat de sharia, de islamitische wetgeving, wordt ingevoerd in Nigeria. (AP, AFP, BBC)