Zege voor Mutai in New York

De Keniaanse atleet liep tijdens de marathon van New York een parcoursrecord. Bij de vrouwen won de Ethiopische Firehiwot Dado.

Geoffrey Mutai heeft gisteren de marathon van New York op zijn naam geschreven. De dertigjarige Keniaanse atleet legde de ruim 42 kilometer af in een tijd van 2 uur, 5 minuten en 6 seconden. Mutai vestigde daarmee een nieuw parcoursrecord. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Firehiwot Dado. De Ethiopische atlete liep een tijd van 2.23,15. Mutai won eerder dit jaar ook al de marathon van Boston in een tijd van 2.03,02 (niet erkend als wereldrecord) en was in New York opnieuw oppermachtig. Hij dook meer dan tweeënhalve minuut onder het oude parcoursrecord dat met 2.07,43 in handen was van de Ethiopiër Tesfaye Jifar). De Keniaan Emmanuel Mutai, geen familie van de winnaar, finishte op 1.22 minuut als tweede, vóór Tsegaye Kebede uit Ethiopië.

Bij de vrouwen leek Mary Keitany lange tijd op weg naar de overwinning in New York, maar de winnares van de marathon van Londen verspeelde in de slotfase alsnog haar voorsprong van meer dan twee minuten. De Keniaanse werd in Central Park gepasseerd door de Ethiopische atletes Dado en Buzunesh Deba en moest uiteindelijke genoegen nemen met de derde plaats. (Novum)