YSL's muze Loulou de la Falaise (63) overleden

(LtoR) A file picture taken on October 21, 1991 shows French designer Yves Saint-Laurent (L) accompanied by his fashion muse Loulou de la Falaise (R) taking part at the Galiera museum during a reception honoring Hubert de Givenchy for 40 years in fashion. Loulou de la Falaise who was a fashion muse and designer associated with Yves Saint-Laurent, died on November 5, 2011. AFP PHOTO / PIERRE GUILLAUD
(LtoR) A file picture taken on October 21, 1991 shows French designer Yves Saint-Laurent (L) accompanied by his fashion muse Loulou de la Falaise (R) taking part at the Galiera museum during a reception honoring Hubert de Givenchy for 40 years in fashion. Loulou de la Falaise who was a fashion muse and designer associated with Yves Saint-Laurent, died on November 5, 2011. AFP PHOTO / PIERRE GUILLAUD AFP

Loulou de la Falaise, sieradenontwerper en dertig jaar rechterhand en muze van Yves Saint Laurent, is zaterdag op 63-jarige leeftijd overleden. Ze leed aan een longziekte. Dat heeft de Fondation Pierre Bergé -Yves Saint Laurent zaterdag bekendgemaakt.

De la Falaise werd geboren als Louise Vava Lucia Henriette de la Falaise in Londen. Haar vader was de Franse graaf Alain de la Falaise, schrijver en vertaler. Haar moeder was de Ierse Maxime Birley, model, schrijfster en stofontwerpster. Dochter Loulou werkte einde jaren zestig in New York als stofontwerpster voor de Amerikaanse ontwerper Halston. In 1972, op haar 24ste, werd ze in Parijs aangenomen door Yves Saint Laurent. Als stille kracht stelde ze kledingcombinaties voor en ontwierp breigoed en sieraden. De la Falaise en Saint Laurent hadden dezelfde smaak. Beiden hielden van felle, op elkaar knallende kleuren, van etnische kunst en van alles wat Marokkaans was.

Voor de fantasiejuwelen die ze ontwierp voor Yves Saint Laurent gebruikte ze allerlei materialen, glas, hout, brons en parels, maar ook gebreid gouddraad en koraal. De sieraden die ze, vaak met grote onregelmatige stenen, onder eigen naam maakte waren conversation pieces. „Het is handwerk, daarom heeft het magie”, zei ze. „Het is geen fake, het heeft een ziel.”

De la Falaise ging altijd flamboyant gekleed – nu zouden we haar zigeunerachtige stijl ‘bohemian chic’ noemen. Haar levenshouding was: „Je moet je eigen schepping zijn.”

Toen Yves Saint Laurent in 2002 aankondigde dat hij stopte met couture, kwam er ook een eind aan de loopbaan van zijn muze. De afgelopen jaren ontwierp ze accessoires voor het Amerikaanse televisiekanaal Home Shopping Netwerk, en uitgesproken sieraden voor Oscar de la Renta. Haar laatste werk maakte ze voor het volgend jaar in Marrakech te openen museum in de villa en tuin van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé. Het museum zal gewijd zijn aan de Berbercultuur. De la Falaise was getrouwd met Thadée Klossowski, schrijver en zoon van de kunstenaar Balthus.