Voormalig PvdA-leider Bos: 'zorgsparen' onvermijdelijk

Voormalig PvdA-leider en oud-minister van Financiën Wouter Bos vindt ‘zorgsparen’ noodzakelijk om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Hij zei dit gisteren in tv-programma Buitenhof. Volgens Bos, nu zorgadviseur bij adviesbureau KPMG, is het ook onvermijdelijk dat een deel van de zorg wordt overgedragen aan commerciële partijen. Nederland moet daarbij „naar buitenlandse voorbeelden” kijken.

Deze week debatteert de Tweede Kamer over de zorgbegroting. De exploderende kosten zijn het belangrijkste onderwerp. De Algemene Rekenkamer toonde zich vorige week zeer bezorgd over het gebrek aan inzicht in de oorzaken van die stijging.

Het ‘zorgsparen’ is eerder bepleit door Martin van Rijn, topman van pensioenuitvoerder PGGM en voordien topambtenaar onder oud-minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD).

Hoogleraar verzekeringskunde en bestuurder van het Westfriesgasthuis Hugo Keuzenkamp noemt het in een reactie „op zichzelf een goed idee als mensen geld opzij zetten voor hun oude dag, maar alleen voor de voorspelbare kosten”, zoals huishoudelijke hulp en woningaanpassing. Kosten voor een dure ziekenhuisbehandeling zijn nauwelijks te voorspellen.

„Het risico is dat mensen te veel gaan sparen”, zegt hij. „Dat is niet goed voor hun welzijn.” Daarom, zegt Keuzenkamp, hebben we een stelsel dat gebaseerd is op solidariteit. „Economisch is dat efficiënter.”

Volgens Bos is het steeds lastiger de stijgende zorgkosten te absorberen in het collectieve basispakket. Daarom moet er meer privaat geld naar de zorg. Hij denkt aan „combineren van pensioensparen en het sparen voor een eigen huis door van jongs af aan iets weg te leggen voor kosten waarvan we zeker weten dat we ze gaan maken”. Bos reageerde op uitspraken van directeur Paul Schnabel van het Sociaal Cultureel Planbureau, die er in de Volkskrant voor pleitte ouderen de waarde van hun eigen huis in te laten zetten voor zorgkosten. Volgens Bos gaat het „onvermijdelijk die kant op” en deelt minister Schippers (Volksgezondheid) dat idee. Ze heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) advies gevraagd.