Voormalig Elseviertopman Pierre Vinken (83) overleden

Pierre Vinken (midden) in 2010 bij brasserie Keyzer met vrienden Theodor Holman en Gijs van de Westelaken. Foto NRC / Vincent Mentzel

Pierre Vinken, oud-bestuursvoorzitter van uitgeverij Reed Elsevier, is afgelopen vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn biograaf Paul Frentrop bevestigd tegenover het Financieele Dagblad. Vinken wordt gezien als een van de belangrijkste uitgevers van Nederland.

Ook was Vinken mede-oprichter van literair tijdschrift Tirade, publicist en boekauteur, neurochirurg en mede-oprichter van het Republikeins Genootschap.

In NRC Handelsblad schrijft economieredacteur Philip de Witt Wijnen vandaag hoe Vinken in zijn periode als bestuursvoorzitter Elsevier uitbouwde tot een internationaal concern.

Van 1979 tot 1995 was hij bestuursvoorzitter van Elsevier, een lange periode waarin hij het bedrijf ingrijpend zou veranderen. Voor Vinken stond aandeelhouderswaarde en winstgevendheid bovenaan. Elsevier moest en zou groeien en alleen met hoog renderende activiteiten. Hij verkocht oude kernactiviteiten die niet genoeg geld binnenbrachten: boeken, kranten, drukkerijen en de Winkler Prins. Hoewel Vinken in zijn eerste jaar als topman de Nederlandse Dagbladunie inlijfde, werd de uitgever van onder meer NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad in zijn laatste jaar ook weer afgestoten. Aan de andere kant nam Vinken in hoog tempo bedrijven over die hoge rendementen boden, met name in de wetenschappelijke (digitale) vakbladenhoek.

Elsevier is nu een van de grootste uitgeefconcerns ter wereld. In 1995 ging Vinken met pensioen. Hij trouwde drie keer en heeft vijf kinderen.

    • Lex Boon