Vooral nieuwe gezichten in 'De Wit II'

Niet kritisch genoeg door een gebrek aan financiële kennis. Dat was de pijnlijke maar breed gedragen conclusie over de onderzoekscommissie-De Wit die begin vorig jaar 33 mensen in het openbaar hoorde. Grote verschil met de onderzoekscommissie is dat de verhoren nu onder ede plaatsvinden.

Wellicht nog een ander verschil: volgens voorzitter Jan de Wit is zijn commissie dit keer beter voorbereid, zo zei hij bij de presentatie. „Ik heb er het volste vertrouwen in (..) dat wij in ieder geval in staat zijn om de goede vragen te stellen.”

Ook de samenstelling is grotendeels nieuw, maar voorzitter De Wit is weer van de partij. De 66-jarige SP’er was 25 jaar lang sociaal advocaat in Heerlen. In 2002 maakte hij deel uit van de parlementaire enquête Bouwfraude.

De andere leden:

Vice-voorzitter is Helma Neppérus, net als De Wit jurist. De 61-jarige VVD’er heeft onder meer bij de Belastingdienst en het ministerie van Financiën gewerkt.

Historica Roos Vermeij (43) voerde afgelopen jaar namens de PvdA-fractie het woord over pensioenen.

Fatma Koser Kaya (43) zat namens D66 vorig jaar al in de onderzoekscommissie De Wit. In de Kamer voert de in arbeidsrecht gespecialiseerde jurist vooral het woord over sociale zaken.

Maarten Haverkamp (37) maakt sinds 2002 deel uit van de Tweede Kamer. De CDA’er, die enige tijd theologie studeerde, kwam in 2010 terug in de Kamer nadat Kamerleden tot het kabinet waren toegetreden.

Rik Grashoff (50) was voor GroenLinks wethouder in Delft en Rotterdam. De Delftse ingenieur kwam januari dit jaar in de Kamer toen lijsttrekker Halsema vertrok.

Voormalig TV-producent Dion Graus (44) maakte namens de PVV ook deel uit van de onderzoekscommissie De Wit. Hij maakt zich in de Kamer sinds 2006 vooral hard voor dierenbelangen.