Vogelvrij

Tijdens de Russische Mars van afgelopen vrijdag kreeg een journalist een klap in zijn gezicht van een betoger, terwijl de politie met de armen over elkaar toekeek. Een bloedneus was het resultaat. De journalist is er nog goed vanaf gekomen, want het had hem ook zo kunnen vergaan als Michail Beketov, die in zijn krant de Waarheid van Chimki de corruptie onthulde van de lokale autoriteiten bij de aanleg van de omstreden nieuwe snelweg door het bos van Chimki. Als dank voor die onthullingen werd hij zo zwaar afgetuigd dat hij sindsdien een been, zijn spraakvermogen en een paar vingers moet missen. Of neem Oleg Kasjin (zie foto), die een jaar geleden na afloop van de Russische Mars voor zijn huis zwaar werd mishandeld en nog altijd niet volledig is hersteld. De vermoedelijke daders van beide acties zijn nooit gepakt, terwijl dat toch niet zo moeilijk moet zijn, omdat min of meer bekend is wie ze zijn.
Het afgelopen jaar blijken 150 journalisten in Rusland klappen te hebben gekregen of te zijn bedreigd. Drie zijn er vermoord. Ook hier zijn de daders nooit aangehouden. Pavel Goesjev, hoofdredacteur van de Moskovsky Komsomolets, heeft zich er daarom in de Openbare Kamer, een adviesorgaan van de president, over beklaagd dat de politie journalisten niet beschermt en dat dit een zorgelijke ontwikkeling is. ,,Het is gevaarlijk om over corruptie te schrijven en vrijuit je mening te geven”, zei Goesjev, die de voorzitter is van de mediakamer van die Openbare Raad.
Premier Poetin, onder wiens bewind de corruptie in Rusland de afgelopen jaren is verdrievoudigd, heeft Beketov vorige week een staatsprijs toegekend. Het is het cynisme ten top. Maar Beketov kan het geld goed gebruiken voor zijn genezing, want zoals bij zoveel Russen met een klein inkomen, betaalt de basisziektekostenverzekering vrijwel niets en kan hij in eigen land niet vakkundig genoeg worden geholpen. Waarschijnlijk neemt hij de geldprijs dus gewoon aan.
Kasjin is wat assertiever en gaat gewoon door met zijn felle artikelen tegen de heersende macht. Vandaag publiceert de Novaja Gazjeta een even fel artikel, waarin grote vraagtekens worden geplaatst bij het feit dat de tegen Kasjin begane misdaad nog altijd niet is opgelost. Of het veel zal helpen is natuurlijk een vraag die niet hoeft te worden gesteld.
    • Michel Krielaars