Vierde beschuldiging intimidatie Cain, ‘goed nieuws voor Romney’

Caption: FILE - In this Oct. 31, 2011, file photo Republican presidential candidate Herman Cain speaks at the National Press Club in Washington. He denied allegations that he sexually harassed anyone. But his halting response to the allegations has heightened intra-party tensions, and is causing a major distraction in the GOP race, drawing attention away from his rivals’ efforts to gain ground or announce initiatives. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)
Caption: FILE - In this Oct. 31, 2011, file photo Republican presidential candidate Herman Cain speaks at the National Press Club in Washington. He denied allegations that he sexually harassed anyone. But his halting response to the allegations has heightened intra-party tensions, and is causing a major distraction in the GOP race, drawing attention away from his rivals’ efforts to gain ground or announce initiatives. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File) De Republikeinse presidentskandidaat Herman Cain ontkende op 31 oktober stellig dat hij ooit iemand seksueel geïntimideerd heeft. Inmiddels hebben vier vrouwen hem van ongepast seksueel gedrag beschuldigd. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

Een vierde vrouw heeft zich vandaag aangediend om Herman Cain, die meedingt naar de Republikeinse kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap, te beschuldigen van ongepast seksueel gedrag.

De vrouw, Sharon Bialek, vertelde vandaag in New York dat Cain in 1997 onder haar rok naar haar kruis graaide en haar hoofd naar zijn eigen schaamstreek duwde, meldt persbureau AP. Het voorval vond plaats in Washington toen ze Cain vroeg haar oude baan bij de Nationale Bond van Restaurants (NRA) terug te geven, aldus Bialek. Cain was destijds de baas van de belangenorganisatie. Het campagneteam van Cain liet direct een verklaring uitgaan waarin de aantijgingen werden afgedaan als onjuist.

De beschuldiging van Bialek:
http://youtu.be/zdeX2kW5jd8

In totaal zijn nu vier vrouwen naar buiten getreden met beschuldigingen dat Cain hen seksueel intimideerde. Twee van hen kregen toentertijd in ruil voor een financiële regeling een zwijgplicht opgelegd. Volgens buitenlandredacteur van NRC Handelsblad Ykje Vriesinga staat de campagne van Cain onder zware druk door de beschuldigingen. Vriesinga:

“Wat je veel hoort is dat Cain onervaren is in de politiek, maar dat zijn campagneteam dat ook is. En dat het team de grootste moeite heeft om om te gaan met deze beschuldigingen. Ze weren zich op dit moment af met een beschuldiging richting tegenstander Rick Perry. Die zou volgens het kamp van Cain een hand hebben in deze beschuldigingen en Cain het slachtoffer willen maken van een racistisch stereotype: seksueel losbandig. Maar nu er vier vrouwen naar buiten komen met verhalen over dit soort gedrag kun je vraagtekens zetten bij de verklaring dat Cain een slachtoffer is in deze kwestie. In ieder geval zetten deze beschuldigingen tegen zijn persoon druk op zijn campagne.”

De beschuldigingen van ongepast seksueel gedrag zijn in ieder wel goed nieuws voor zijn tegenstander Mitt Romney, vertelt Vriesinga.

“Cain werd binnen het Republikeinse kamp niet gezien als een echte kandidaat voor het presidentschap, maar als alternatief voor Romney. Eerst was Michele Bachmann dat, toen Rick Perry en nu was dat Cain. Maar de Republikeinen beginnen alternatieven voor favoriet Romney te verliezen. En dat is goed nieuws voor hem.”