Vernieuwd Gem speelt volwassen

Gem, 4/11 Mezz, Breda. Herhaling 9/11 Muziekgieterij Maastricht. Herh: 12/11 Ekko Utrecht. ****

Er is moed voor nodig om je als popmuzikant opnieuw uit te vinden. De Utrechtse rockgroep Gem verscheen in 2004 als een komeet op de podia. Vooral zanger Maurits Westerik viel op om zijn lef, zijn présence en zijn brede muzieksmaak, die hem vergelijkingen met zowel The Strokes als Bob Dylan opleverden. Maar Gem werd geplaagd door bezettingswijzigingen en het succes bleef achter bij de kwaliteit van de drie albums.

Westerik gooide het roer om en begon opnieuw. In zijn eentje, met gastmuzikanten, maakte hij het album Hunters Go Hungry dat een veelzijdiger en volwassener rockgeluid laat horen. Met muzikanten die onder meer bij C-mon & Kypski en Kyteman speelden, is Gem funkier en flexibeler geworden. Drummer Bram Hakkens is een drijvende kracht, strak in het pak en strak meppend op zijn trommels.

Openingsnummer Moving on zette de toon met een Motown-achtige groove en Westerik die als een soulman over het podium stuiterde, vingerknippend met de urgentie van een jonge Marvin Gaye. In zijn meest Dylaneske nummer, Better heart of mine, hield hij zijn akoestische gitaar hoog op de borst, als een uit de sixties ontsnapte folkrocker. En in Call me back to Ohio solliciteerde hij naar een Amerikaans publiek.

Het tekent het zelfvertrouwen van deze jonge honden dat ze zich toeleggen op een integrale vertolking van het Hunters-album, dat vuriger klinkt dan de studioversie. Het publiek in het half gevulde Mezz bleef er doorheen kwebbelen alsof er een carnavalsfanfare op het podium stond. Parels voor de zwijnen.

    • Jan Vollaard