Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Verhagen: recordopbrengst aardgashandel in 2012

Nog nooit leverde aardgas Nederland zoveel geld op als komend jaar. Dat schrijft Maxime Verhagen althans vandaag aan de Tweede Kamer.

De minister van Economische Zaken denkt dat gaswinning in 2012 een recordbedrag van 14 miljard euro opbrengt, zo schrijft De Telegraaf vanochtend.

Het ochtendblad meldt dat hoewel het gasveld bij het Groningse Slochteren reeds voor tweederde leeg is, op ander gebieden vooruitgang wordt geboekt. Die winst zou zitten in het transporteren van gas in Europa. Daarin is een voorname rol opgeëist door Nederland.

Een “actief beleid” op het doorvoeren van gas zou ervoor zorgdragen dat komend jaar een recordopbrengst genoteerd mag worden. De afgelopen drie jaar zijn “forse stappen vooruit gezet”, aldus Verhagen (CDA). Nederland transporteert en verhandelt meer gas en heeft de opslagcapaciteit vergroot.