Vandaag begint de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit

Den Haag : 2 november 2011 Persconferentie van de Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel. Lid van de enquête en voorzitter Jan de Wit (SP). foto © Roel Rozenburg Voorzitter Jan de Wit wil de waarheid boven tafel krijgen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Vandaag start de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit met de eerste verhoren van in totaal ruim veertig betrokkenen over de noodhulp aan banken in 2008. De commissie onderzoekt het crisismanagement van de overheid tijdens de bankencrisis en het functioneren van toezichthouder, banken en de rol van de Tweede Kamer.

Vorig jaar hoorde de commissie-De Wit 33 mensen in het openbaar. Conclusie? Iedereen heeft schuld aan de kredietcrisis en iedereen moet lessen trekken. Vandaag gaat het onderzoek verder en deze keer gaan de verhoren onder ede plaatsvinden. Als eerste aan de beurt is oud-minister Onno Ruding. Ook oud-premier Balkenende en voormalig minister Bos bevinden zich onder de verhoorden in de komende vijf weken.

De nieuwkomers in de commissie

NRC-redacteuren Erik van der Walle en Jeroen Wester over de commissie:

De samenstelling is grotendeels nieuw, maar voorzitter De Wit is weer van de partij. De 66-jarige SP’er was 25 jaar lang sociaal advocaat in Heerlen. In 2002 maakte hij deel uit van de parlementaire enquête Bouwfraude.

Vice-voorzitter is Helma Neppérus, net als De Wit jurist. De 61-jarige VVD’er heeft onder meer bij de Belastingdienst en het ministerie van Financiën gewerkt.

De historica Roos Vermeij (43) heeft het afgelopen jaar namens de de PvdA-fractie het woord gevoerd over pensioenen.

Fatma Koser Kaya (43) zat namens D66 vorig jaar al in de onderzoekscommissie De Wit. In de Kamer voert de in arbeidsrecht gespecialiseerde jurist vooral het woord over sociale zaken.

Maarten Haverkamp (37) maakt sinds 2002 deel uit van de Tweede Kamer. De CDA’er, die enige tijd theologie studeerde, kwam in 2010 terug in de Kamer nadat Kamerleden tot het kabinet waren toegetreden.

Rik Grashoff (50) was voor GroenLinks wethouder in Delft en Rotterdam. Grashoff, opgeleid als ingenieurs, kwam januari dit jaar in de Kamer toen lijsttrekker Halsema vertrok.

Voormalig TV-producent Dion Graus (44) maakte namens de PVV ook deel uit van de onderzoekscommissie De Wit. Hij maakt zich in de Kamer sinds 2006 vooral hard voor dierenbelangen.

    • Marije Willems