Uitgelicht

Film

Lone Star (John Sayles, 1996, VS). Bejubeld, in een fictief Texaans grensstadje gesitueerd panorama van etnische spanningen tussen Mexicaanse Amerikanen, rednecks en Afro-Amerikanen, in de vorm van een whodunnit over de veertig jaar oude moord op een racistische sheriff. Met Chris Cooper, Kris Kristofferson. Arte, 20.15-22.25u.

Knowing (Alex Proyas, 2009, VS). Nicolas Cage is weer eens zo’n man die leeft in stille wanhoop. Hij speelt een astrofysicus met wie het bergafwaarts gaat en die een briefje in handen krijgt uit een tijdcapsule. Dat briefje beschrijft en voorspelt (Amerikaanse) rampen. En dan begint Cage desperaat achter de feiten aan hollen. Deze horrorfilm slaat halverwege om in iets wat het midden houdt tussen sciencefiction en religieuze apocalyptiek. In zijn reuzenslalom tussen genres zet regisseur Proyas zijn publiek te vaak op het verkeerde been.Veronica, 20.30-23.00u.

Housesitter (Frank Oz, 1992, VS). Moderne screwball comedy. Pathologische leugenaar Goldie Hawn dringt het leven binnen van de emotioneel onderontwikkelde architect Steve Martin. Ongevraagd neemt ze haar intrek in de luchtige doorzonwoning die hij voor zijn jeugdliefde Dana Delany liet bouwen en geeft zich uit voor zijn kersverse echtgenote.RTL8, 20.30-22.35u.

Informatief

De rechtbank. Derde aflevering van achtdelige serie over de zittingen van de rechtbank in Gent. Rechters Marleen Van Wemmel en Alexander Forrier behandelen zaken als verkeersovertredingen, winkeldiefstallen, oplichting en echtelijke geschillen.Eén, 20.35-21.25u.

Tegenlicht: Nederland buiten kennis. Voorzitter Jan Kamminga van de Vereniging van ondernemingen in de technologisch-industriële sector (FME-CWM) houdt een pleidooi voor een aanzienlijke investering in technisch en exact onderwijs in Nederland. Hoogopgeleide mensen die nodig zijn voor innovatiebedrijven als chipmachinefabrikant ASML zijn er in Nederland te weinig. Bedrijven als ASML zijn voor hun afdeling onderzoek en ontwikkeling steeds vaker aangewezen op buitenlandse, vooral Aziatische, kenniswerkers.Ned.2, 20.55-22.00u.

Jirí Kylián – Mémoires d’oubliettes. Biografische documentaire over een van de belangrijkste choreografen van onze tijd. Jirí Kylián (Praag, 1947) was van 1975 tot 1999 artistiek leider van het Nederlands Dans Theater. In ’78 brak hij internationaal door met Sinfonietta, op muziek van zijn landgenoot Janácek. In dit portret neemt hij ons mee naar Praag, Parijs, Stuttgart, Den Haag en Monte Carlo, waar hij zijn herinneringen met ons deelt. We zien daarnaast ook fragmenten uit enkele van de ruim honderd choreografieën die Kylián maakte en die door gezelschappen overal ter wereld worden gedanst: Sinfonietta, Psalmensymphonie, Bella Figura en Petite Mort.Arte, 22.25-23.20u.

Dokument: Verbannen naar Beilen. Documentaire over de opvang van verslaafden met psychische problemen in Beilen. Daar worden sinds 2007 notoire probleemgevallen uit Amsterdam en Rotterdam geplaatst in een gesloten psychiatrische kliniek van de GGZ Drenthe. Ned.2, 23.00-23.55u.

Bicycle, spoon, apple. Documentaire van Charles Bosch over de strijd tegen Alzheimer van Pasqual Maragall (voormalig burgemeester van Barcelona en Catalaans president), bij wie in 2007 de ziekte werd vastgesteld. Bosch registreert met inlevingsvermogen en humor de ups en downs van de politicus, patiënt en pater familias Maragall. Ook diens familieleden en artsen komen aan bod, evenals de algemene medische problematiek van de ziekte van Alzheimer.Canvas, 23.40-00.40u.

Amusement

Baantjer. Nederlandse politieserie, gebaseerd op de boeken van oud-politieman Albert (Appie) Baantjer. De Cock (Piet Römer) en Vledder (Victor Reinier) worden geconfronteerd met het lijk van heilsoldate Betty de Wijn. De dader kan goed een klant van het Leger des Heils zijn. Maar Betty was tot voor kort verloofd met een luitenant. En er duikt nóg een lijk op.Eén, 23.10-00.05u.