uitgelicht

This is an undated company photograph, released to the media on Oct. 18, 2006, of a technician working in an ASML Holdings NV plant. ASML Holding NV, Europe's largest maker of semiconductor equipment, said orders rose for the first time in four quarters, rebounding after a two-year low, as chipmakers planned increased production. Source: ASML Holding NV via Bloomberg News
This is an undated company photograph, released to the media on Oct. 18, 2006, of a technician working in an ASML Holdings NV plant. ASML Holding NV, Europe's largest maker of semiconductor equipment, said orders rose for the first time in four quarters, rebounding after a two-year low, as chipmakers planned increased production. Source: ASML Holding NV via Bloomberg News VIA BLOOMBERG NEWS

Film

Lone Star (John Sayles, 1996, VS). Bejubeld, in een fictief Texaans grensstadje gesitueerd panorama van etnische spanningen tussen Mexicaanse Amerikanen, rednecks en Afro-Amerikanen, in de vorm van een whodunit over de 40 jaar oude moord op een racistische sheriff. Met o.a. Chris Cooper en Kris Kristofferson.Arte, 20.15-22.25u.

Knowing (Alex Proyas, 2009, VS). Nicolas Cage is weer eens zo’n man die leeft in stille wanhoop. Hij speelt een astrofysicus met wie het bergafwaarts gaat. Dan krijgt hij een briefje in handen uit een tijdcapsule. Dat briefje beschrijft en voorspelt (Amerikaanse) rampen. En dan gaat Cage desperaat achter de feiten aan hollen. Deze horrorfilm slaat halverwege om in iets dat het midden houdt tussen sf en religieuze apocalyptiek. In zijn slalom tussen genres zet Proyas zijn publiek te vaak op het verkeerde been. Veronica, 20.30-23.00u.

Housesitter (Frank Oz, 1992, VS). Moderne screwball comedy. De pathologisch leugenares Goldie Hawn dringt het leven binnen van de emotioneel onderontwikkelde architect Steve Martin. Ongevraagd neemt ze haar intrek in de luchtige doorzonwoning die hij voor zijn jeugdliefde Dana Delany liet bouwen en geeft zich uit voor zijn kersverse echtgenote. RTL8, 20.30-22.35u.

Informatief

De rechtbank. Derde aflevering van achtdelige serie over de zittingen van de rechtbank in Gent. Rechters Marleen Van Wemmel en Alexander Forrier behandelen zaken als verkeersovertredingen, winkeldiefstallen, oplichting en echtelijke geschillen.Eén, 20.35-21.25u.

Tegenlicht: Nederland buiten kennis. Voorzitter Jan Kamminga van de Vereniging van ondernemingen in de technologisch-industriële sector (FME-CWM) houdt een pleidooi voor een aanzienlijke investering in technisch en exact onderwijs in Nederland. Hoogopgeleide mensen die voor innovatiebedrijven als chipmachinefabrikant ASML nodig zijn, hebben we in Nederland niet voldoende. Bedrijven als deze zijn voor hun afdeling onderzoek en ontwikkeling steeds vaker aangewezen op buitenlandse kenniswerkers. Ned.2, 20.55-22.00u.

Jirí Kylián – Mémoires d’Oubliettes. Biografische documentaire over een van de belangrijkste choreografen van onze tijd. Jirí Kylián (Praag, 1947), was van 1975 tot 1999 artistiek leider van het Nederlands Dans Theater. In 1978 brak hij internationaal door met Sinfonietta, op muziek van zijn landgenoot Janácek. In deze documentaire neemt hij ons mee naar Praag, Parijs, Stuttgart, Den Haag en Monte Carlo, waar hij zijn herinneringen met ons deelt. We zien daarnaast ook fragmenten uit enkele van de ruim honderd choreografieën die Kylián maakte en die door gezelschappen overal ter wereld worden gedanst, zoals Psalmensymphonie, Bella Figura en Petite Mort.Arte, 22.25-23.20u.

Dokument: Verbannen naar Beilen. Documentaire over de opvang van verslaafden met psychische problemen in Beilen. Daar worden sinds 2007 notoire probleemgevallen uit Amsterdam en Rotterdam opgesloten in een gesloten psychiatrische kliniek van de GGZ Drenthe.Ned.2, 23.00-23.55u.

Bicycle, spoon, apple. Documentaire van Charles Bosch over de strijd tegen Alzheimer van Pasqual Maragall (voormalig burgemeester van Barcelona en Catalaans president), bij wie in 2007 de ziekte werd vastgesteld. Bosch registreert met inlevingsvermogen en humor de ups en downs van de politicus, patiënt en pater familias Maragall. Ook diens familieleden en dokters komen aan bod, evenals de algemene problematiek van de ziekte van Alzheimer.Canvas, 23.40-00.40u.

Amusement

Baantjer. De beroemde Nederlandse politieserie, gebaseerd op de boeken van oud-politieman Appie Baantjer. De Cock en Vledder worden geconfronteerd met het lijk van heilsoldate Betty de Wijn. Het zoeken naar de dader tussen de junks en daklozen die bij haar logeerden ligt voor de hand. Maar Betty was tot voor kort verloofd met een luitenant. En er duikt nóg een lijk op.Eén, 23.10-00.05u.

Hardcore Pawn. Realityserie over het pandjeshuis van Les Gold in Detroit. Zijn lommerd wordt bestierd door Les’ zoon Seth en dochter Ashley. Het programma is min of meer identiek aan het ook in Nederland uitgezonden (op History Channel, waar het een van de best bekeken programma’s is) Pawn Stars, maar gaat meer over de interactie tussen het personeel dan over de voorwerpen die beleend worden.Veronica, 23.00-23.55u.