Toppaard Hickstead overleden

Tijdens de wereldbekerkwalificatie voor springruiters is het wereldvermaarde paard Hickstead gisteren in het Italiaanse Verona plotseling overleden.

De in Nederland gefokte hengst bezweek vermoedelijk aan een hartaanval. De kwalificatiewedstrijd, de vierde manche om de wereldbeker met een prijzengeld van 150.000 euro, werd na het overlijden van het paard gestaakt.

De vijftienjarige hengst was een van de succesvolste springpaarden van zijn generatie. Met Hickstead werd de Canadese springruiter Eric Lamaze in 2008 in Hongkong olympisch kampioen en won hij zilver in de teamcompetitie. Ruiter en paard wonnen ook de prestigieuze GP’s van Aken en Calgary.

In 2010 veroverde de combinatie brons op de Wereldruiterspelen in Kentucky, waar Philippe Le Jeune wereldkampioen werd, en werd Hickstead tot beste paard uitgeroepen.

Hickstead werd in 1996 in de Brabantse plaats Maren-Kessel geboren in de stal van Jan van Schijndel. De hengst, een zoon van Hamlet uit de merrie Jomara (vader Ekstein), was drie jaar eerste op de wereldranglijst van de internationale federatie van stamboeken, aan.

Lamaze had na een springfout net de arena verlaten toen zijn paard bezweek. Lamaze en Hickstead hadden in hun eerste omloop net vier strafpunten laten noteren. De toegesnelde veeartsen konden alleen het overlijden vaststellen.

Ruiter Gerco Schröder, die na Lamaze aan de beurt was, maakte het tragische incident van zeer nabij mee. „Opeens was er veel commotie en zag ik Hickstead op het zand in de piste liggen. Ik ben weer naar buiten gereden en heb afgewacht”, verklaarde de Twentse ruiter tegenover persbureau ANP. „De groom, Eric zelf, de organisatie, maar ook alle ruiters zijn geheel van slag.”

De organisatie besloot na het tragische voorval de wedstrijd in zijn geheel af te lasten. „Daar kunnen alle hier aanwezige ruiters zich heel goed in vinden”, reageerde Schröder.

Hickstead vocht in 2007 al eens voor zijn leven na een koliekaanval. Daarna zou hij één van de beste paarden van zijn generatie worden.

Eric Lamaze had Hickstead eens omschreven als „een fantastisch paard met een enorme wedstrijdmentaliteit”. Volgens de ruiter had Hickstead een sterke persoonlijkheid.