Toch best spannend, zo'n interlandweek

De spelers van koploper AZ hebben een vol programma.

Behalve eredivisie, beker en Europa League speelt een aantal van hen deze week ook nog bij hun nationale ploeg.

De volle speelkalender van eredivisie, Europa League en KNVB-beker heeft vooralsnog geen vat op de voetballers van AZ. De ploeg uit Alkmaar speelde donderdag nog in Wenen voor de Europa League, maar toonde gisteren tegen ADO Den Haag geen tekenen van vermoeidheid (3-0). „We kunnen vaak weer volle bak”, stelde trainer Gertjan Verbeek na afloop tevreden. „De ondergrens komt steeds hoger te liggen.”

De koploper van de eredivisie dankt zijn huidige status ook aan de zorgvuldig opgebouwde trainingen, zegt technisch directeur Earnest Stewart. Verbeek schuwt wetenschappelijke inbreng niet en monitort zijn spelersgroep voor elke wedstrijd opnieuw. „Iedereen was vandaag weer in staat voluit te spelen”, zei de oud-bokser en -judoka. „Dat hoort ook zo bij jongens van deze leeftijd, maar toch.”

Verbeek heeft dan ook enige vrees voor de interlandcyclus van komende week. „Ik hoop dat ze deze week goed spelen bij hun nationale teams, maar niet al te lang”, blikte de trainer vooruit. „Hopelijk keren ze dan weer heelhuids terug naar Alkmaar en krijg ik ze misschien fitter terug dan dat ik ze heb laten vertrekken.”

Overbelasting ligt vooral op de loer bij een jongen als Adam Maher. Een bijzonder talent, dat al op achttienjarige leeftijd een vaste waarde is bij de koploper. De in Marokko geboren middenvelder, voor wie scouts van Europese topclubs op de tribune zitten, is voor het eerst geselecteerd voor Jong Oranje. Verbeek hekelde vrijdag nog bondscoach Cor Pot, die volgens de AZ-trainer niet eens wist dat Maher voor Nederland uitkwam, totdat een collega hem daar op attent maakte. Pot wees de beschuldigingen van de hand.

Verbeek zal ook de interlandloopbaan van de Amerikaan Jozy Altidore met speciale belangstelling willen volgen. De trainer uitte in augustus nog kritiek op bondscoach Jürgen Klinsmann, die de toen net fitte spits selecteerde en zich daarmee niet zou hebben gehouden aan afspraken die AZ had gemaakt met diens voorganger Bob Bradley. Het voorval werd mede gesust door technisch directeur Stewart, ook een Amerikaan.

Altidore heeft, net als doelman Esteban (Costa Rica) en middenvelder Brett Holman (Australië) ook nog eens het nadeel van een reis over verschillende tijdzones. Holman, die tegen ADO Den Haag zijn honderdste officiële wedstrijd voor AZ speelde, keerde vorige maand zo laat terug van een interland dat hij vanaf Schiphol direct naar het trainingsveld moest rijden om speelklaar te geraken voor de competitiewedstrijd tegen Ajax.

Bij de Scandinaviërs Niklas Moisander, Simon Poulsen, Pontus Wernbloom en Rasmus Elm ligt in interlands vooral blessureleed op de loer, omdat ze fysiek ingrijpen niet schuwen. Elm, als controleur op het middenveld van AZ een van de beste spelers in de eredivisie, had een belangrijk aandeel in de overwinning op ADO Den Haag maar ontsnapte ook twee keer aan een blessure bij een harde charge.

AZ kende geen enkele moeite met ADO Den Haag, dat zich vorig seizoen onder de naar Vitesse vertrokken trainer John van den Brom nog verrassend plaatste voor de Europa League. Holman zette de thuisploeg na tien minuten op voorsprong op aangeven van buitenspeler Roy Beerens. AZ domineerde de volledige eerste helft en gaf slechts een mogelijkheid weg aan de gasten. Gábor Horváth kopte over uit een corner.

In de tweede helft besliste AZ de wedstrijd via Maher, die scoorde uit de rebound nadat doelman Gino Coutinho een schot van Beerens nog wel had weten te keren. Altidore luisterde zijn verjaardag op met een doelpunt na voorbereidend werk van Maher. „Hier was niets te halen”, stelde ADO-trainer Maurice Steijn moedeloos na de 3-0 nederlaag. „Mijn gevoel dat we hier konden verrassen, was na dertig seconden weg. We hebben collectief gefaald.”

Verbeek had daarentegen slechts felicitaties voor zijn ploeg. „We begonnen weer heel energiek aan de wedstrijd en zetten ADO snel onder druk. Dat beheersen we steeds beter. Ook doen we in balbezit vaak de goede dingen. Ik kan mijn spelers alleen verwijten dat we de wedstrijd niet sneller hebben beslist, maar dit elftal heeft veerkracht en fysieke kracht. Elm zette vlak voor tijd nog druk bij hun cornervlag, dat zegt genoeg.”

    • Michiel Dekker