Tien demonstranten gedood in Syrië

De Arabische Liga houdt aanstaande zaterdag een noodvergadering omdat Syrië zich niet houdt aan het vorige week afgesloten vredesplan. Dat maakte de Arabische Liga bekend, nadat gisteren ten minste tien demonstranten werden gedood door het Syrische leger op de eerste dag van het islamitische offerfeest.

De premier van Qatar, sjeik Hamad bin-Jasim bin Jabr al-Thani, die de eerste oproep deed tot de vergadering, heeft gezegd dat de Arabische Liga de „noodzakelijke beslissingen” zal nemen over Syrië. De Liga stelde in een verklaring dat de Syrische regering de verplichtingen niet naleeft die het is aangegaan.

Vorige week woensdag stemde de Syrische regering van president Bashar al-Assad in met een vredesplan van de Arabische Liga. Daarin staat onder meer dat het leger niet langer zal worden ingezet tegen vreedzame demonstranten. Sindsdien zijn zeker zestig burgers gedood, aldus mensenrechtenorganisaties. (AFP, Reuters)