Tegen Ajax lukt het Utrecht wel

Utrecht beleeft een matig seizoen maar versloeg Ajax in een spectaculair duel op beleving en strijdlust: 6-4.

Met dank aan het tactisch inzicht van coach Jan Wouters.

Ton du Chatinier, oud-speler en oud-trainer van FC Utrecht, heeft toch al heel wat meegemaakt in zijn wedstrijden tussen Utrecht en Ajax. Maar wat zich gistermiddag alleen al in de eerste twintig minuten van het altijd beladen duel afspeelde, tartte voor de gelegenheidscommentator van de lokale radiozender iedere beschrijving. „Dit hou je toch geen negentig minuten vol zo?”

Dat kon wel, zo bleek. FC Utrecht smeet met krachten en een aardig voetballend Ajax kon ondanks personele problemen lange tijd mee. Na het spektakel in Nieuw Galgenwaard (6-4) past eigenlijk eerst een woord van dank aan beide teams, voordat de kritische blikken kunnen worden gericht op de defensieve zwakheden van Ajax en de blunders van keeper Kenneth Vermeer die dit voetbalfeest mede mogelijk maakten. Zorgen, toch weer, voor Frank de Boer, wiens team na de nederlaag van gisteren inmiddels elf punten achterstand heeft op koploper AZ.

Na de persconferentie geeft Utrecht-trainer Jan Wouters zijn collega van Ajax een bemoedigend klopje onder de kont. Daarna loopt de Utrechter via de gracht in het stadion richting spelerstunnel, waar hij een welverdiende sigaret opsteekt. Het stadion is leeg, de rust is weergekeerd. Maar wat ging het er tekeer. Wouters: „Mijn analyse? Daar wacht ik even mee. Daarvoor is er gewoon te veel gebeurd.”

Hij corrigeert de verslaggever die hem feliciteert met zijn eerste overwinning als trainer van FC Utrecht. Als ad interim, toen trainer Ronald Spelbos met hartklachten kampte, won hij ook al eens. Veertien jaar geleden was dat. Daarna volgde de mislukking als hoofdtrainer bij Ajax, was hij assistent-trainer bij Glasgow Rangers, Oranje, PSV en weer FC Utrecht.

Nu is hij, volgens vleugelaanvaller Edouard Duplan althans, opnieuw de vormgever van het succes tegen Ajax. Net als vorig seizoen, toen hij als assistent van Du Chatinier het succesvolle strijdplan opstelde waarmee Utrecht Ajax met 3-0 kansloos liet. „Iedereen wist wat hij moest doen. We wisten precies hoe we moesten staan, dat was een duidelijke boodschap van de trainer”, zegt Duplan over de wedstrijd van gisteren.

De Fransman, terug van een langdurige blessure, prijst Wouters om diens tactische vermogen. „Hij weet hoe een wedstrijd loopt en kan een wedstrijd lezen. Wat hij heeft besproken in de rust ga ik niet weggeven, dat moet binnenskamers blijven. Maar hij had gelijk, dat kan ik wel zeggen. En wij hebben het uitgevoerd.”

Wouters dicht zichzelf geen mythische krachten toe. Direct na zijn praatje in de rust maakte Utrecht in vijf minuten tijd drie doelpunten. „Maar ik heb niet gezegd: jongens, scoor even snel drie keer.” Zijn aanwijzingen betroffen de looplijnen op het middenveld, waarbij middenvelders Johan Mårtensson en Rodney Sneijder de opdacht kregen offensiever te spelen. Met meer risico. De schutterende Ajax-doelman Vermeer deed de rest.

Met het vertrek van Erwin Koeman drie weken geleden is de eeuwige assistent-trainer Wouters de eerste man in Utrecht en dat begon meteen met twee verliesbeurten. Maar als Ajax op bezoek komt blijken de beperkingen van Utrecht, dat een contingent uitstekende spelers zag vertrekken in de zomerstop, ineens niet meer van belang.

Vanaf het moment dat de stadionomroeper een woord van welkom richtte aan Mihai Nesu, de linksback van Utrecht die vorig seizoen op de training zijn nek brak en hoopt ooit weer te kunnen lopen, was de emotionele toon gezet. De spelers gaven daaraan gehoor en knokten zich tot twee keer bij een achterstand langs Ajax in een wedstrijd die een dvd verdient.

„Iedereen heeft zijn leven gegeven”, stelt Duplan na de wedstrijd vast. „We hebben tot nu toe het probleem gehad dat we bij achterstand de kopjes lieten hangen. Dat is nu niet gebeurd.” En Sneijder, door Ajax verhuurd aan FC Utrecht, klaagt na de wedstrijd niet over de aanslag van Ajax-verdediger André Ooijer op zijn enkel. „Een paar pijnstillers er in en gaan. Of het rood was? Dré is een goeie gozer. Geel was genoeg, hij deed dat niet met opzet.”

Geel was zeker niet genoeg, want het was een smerige tackle van de routinier. Maar wie scheidsrechter Ruud Bossen een compliment wil maken voor het aanvoelen van de wedstrijd, die moet het te licht bestraffen van deze overtreding maar op de koop toenemen. Er gebeurde gisteren in Nieuw Galgenwaard misschien te veel moois om daar al te lang bij stil te blijven staan.

    • Bart Hinke