Subsidie energieprojecten blijft vaak ongebruikt

Meer dan de helft van de subsidies die tussen 2008 en 2010 zijn gegeven voor duurzame energieprojecten, is nog niet gebruikt. In zeventien procent van de gevallen is het project zelfs al afgeblazen. Dat schrijft Trouw vandaag op basis van cijfers van het Agentschap NL.

In totaal kregen bijna zeventienduizend initiatiefnemers financiële ondersteuning voor hun energieproject. Het ministerie van Economische Zaken trok daar ruim negen miljard euro voor uit.
Volgens het Agentschap lijkt het percentage afhakers veel, maar valt het in werkelijkheid mee. De afhakers stonden budgettair maar voor vier procent van alle investeringen. In bijna alle gevallen was het plan om te investeren in goedkope zonnepanelen.

Het meeste geld, ruim 6,7 miljard euro, ging naar windenergie. Van die projecten is echter nog geen kwart afgerond. Ook bij andere duurzame projecten, zoals biomassa en waterkracht, is pas zo’n 25 procent van de subsidies gebruikt.

    • Marije Willems