Scherpe Canadees die de grote banken durft tegen te spreken

De nieuwe leider van de FSB weet precies wat er moet veranderen in de financiële wereld. Maar zullen de machtige banken luisteren?

Bank of Canada Governor Mark Carney arrives at a news conference upon the release of the Monetary Policy Report in Ottawa October 26, 2011. REUTERS/Chris Wattie (CANADA - Tags: BUSINESS POLITICS)
Bank of Canada Governor Mark Carney arrives at a news conference upon the release of the Monetary Policy Report in Ottawa October 26, 2011. REUTERS/Chris Wattie (CANADA - Tags: BUSINESS POLITICS) REUTERS

De Canadese centralebankier Mark Carney, het nieuwe hoofd van het Financial Stability Board (FSB), staat bekend als een scherpe voorvechter van strengere regels voor banken. In zijn nieuwe rol bij het belangrijkste internationale orgaan voor stabiliteit in de financiële sector zal hij zich inzetten voor beter toezicht en hogere kapitaalseisen, vooral voor de grootste instellingen van de mondiale financiële branche.

Carney is eind vorige week bij de top van de G20 benoemd tot voorzitter van de FSB in het Zwitserse Bazel, belast met coördinatie van hervorming van internationale bankregels om herhaling van de financiële crisis te voorkomen. Carney volgt de Italiaan Mario Draghi op, die vorige week is aangetreden als president van de Europese Centrale Bank. Hij blijft aan als president van de Centrale Bank van Canada.

De benoeming van Carney geeft aan dat de leiders van de G20 ernst willen maken met afspraken over strengere regels voor het internationale bankwezen. Want Carney, de topbankier van een land waar alle banken tijdens de financiële crisis zonder reddingsacties overeind zijn gebleven, heeft zich de afgelopen jaren opgesteld als een krachtig pleitbezorger van betere kapitalisering van banken.

De 46-jarige Carney, die 13 jaar werkte als zakenbankier bij Goldman Sachs in New York, Londen en Tokio, heeft een reputatie van een vlotte intellectueel met grondige praktijkervaring in de particuliere bankwereld. Hij deinst er niet voor terug om het tegen topbankiers op te nemen over nieuwe regels die zij niet willen.

Zo kwam Carney dit najaar in aanvaring met Jamie Dimon, bestuursvoorzitter van de Amerikaanse megabank JPMorgan Chase, over het plan om aan grote instellingen die te groot zijn om in te storten extra hoge kapitaalseisen te stellen. Dimon vindt dat dat Amerikaanse banken benadeelt, en economische groei in de VS zou belemmeren – en trok tegen Carney van leer tijdens een discussie met andere bankiers in Washington.

Carney hield echter voet bij stuk. „Als sommige instellingen nu onder druk staan, dan komt dat doordat ze te lang te weinig hebben gedaan”, zei hij daags later in een toespraak, „niet omdat hen nu wordt gevraagd om teveel te doen op een te korte termijn.” Het was een vuurproef die hem internationale erkenning opleverde.

Ian Lee, een professor economie aan de universiteit Carleton in Ottawa, verwacht dat Carney succes zal boeken in zijn nieuwe rol. „Hij weet wat er moet gebeuren. Hij is keihard. Hij zegt wat hij denkt, en is een eersteklas denker.”

Vraag is evenwel hoeveel invloed de FSB zal krijgen onder Carney. Hoewel sommigen hopen dat het orgaan op gelijke voet komt te staan met het IMF en de Wereldbank, is het nu nog een organisatie zonder vast budget, die inwoont bij de Bank for International Settlements in Bazel. De G20 wil de organisatie met Carney aan het hoofd meer middelen en onafhankelijkheid geven.

Frank Kuin

    • Frank Kuin