Russische moordverdachte Endstra in Nederlandse cel

Technische Recherche bij de auto van Endstra na de moord op de 'bankier van de onderwereld' in 2004. Foto NRC / Maurice Boyer

De 47-jarige Rus die medio vorige maand in Polen werd aangehouden voor de liquidatie van Willem Endstra is overgeleverd aan Nederland. De rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam heeft vandaag besloten dat de man in ieder geval nog veertien dagen langer mag worden vastgehouden.

Behalve de Rus werden een paar weken geleden ook de Alkmaarse neven Ali N. en Özgür C. opgepakt. De twee waren al eerder gearresteerd als verdachten in de zaak. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten. De 27-jarige N. en 31-jarige C. blijven verdachten.

De drie konden volgens de politie worden opgepakt dankzij ‘aanhoudend speurwerk’. Aan de zaak zijn sinds 2004 voortdurend rechercheurs blijven werken, deels in samenwerking met andere landen. Voor de Rus werd uiteindelijk een internationaal opsporingsbevel uitgegeven dat leidde tot zijn aanhouding.

Endstra werd in 2004 geliquideerd
Vastgoedmagnaat Endstra, zijn bijnaam was bankier van de onderwereld, werd op 17 mei 2004 op 51-jarige leeftijd voor de deur van zijn kantoorvilla aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid op klaarlichte dag doodgeschoten. Tussen maart 2003 en eind januari 2004 sprak Endstra meerdere keren met de inlichtingeneenheid van de politie.

De vastgoedman beweerde dat Willem Holleeder hem voor miljoenen had afgeperst en dat Holleeder achter verschillende moorden zat. Voor de eerste aantijging zit ‘De Neus’ momenteel een celstraf uit. Hij komt in januari vrij, maar verwacht wordt dat hem voor die tijd een aantal moorden ten laste wordt gelegd.

    • Lex Boon