Ruim 100 doden in Nigeria

De VS waarschuwen voor nieuwe aanslagen in drie luxe hotels.

Het dodental van de aanslagen door de radicale islamitische sekte Boko Haram afgelopen vrijdag in het noordoosten van Nigeria is inmiddels opgelopen tot boven de honderd. Dat heeft het Rode Kruis gisteren gezegd. Mogelijk loopt dit aantal nog op als de cijfers van de diverse ziekenhuizen binnenkomen.

De aanslagen in de steden Damaturu en Maiduguri zijn gepleegd door zelfmoordterroristen en gewapende strijders van de sekte Boko Haram. Vrijwel alle doden vielen in Damaturu, waar bij diverse politiebureaus en kerken explosieven explodeerden. Eerder ging een autobom af bij een legerkantoor.

De ambassade van de Verenigde Staten waarschuwde gisteren dat de kans bestaat dat de sekte ook aanslagen zal plegen op drie hotels, die vaak bezocht worden door diplomaten, politici en zakenlui. Het zou gaan om het Hilton, Nicon Luxury en Sheraton in de hoofdstad Abuja.

Niet eerder kwam de strijd tussen de sekte en de Nigeriaanse regering tot zo’n georganiseerde en brede uiting van geweld. Boko Haram wil afdwingen dat de sharia, de islamitische wetgeving, wordt ingevoerd in het gehele land. (AP)