Rol IMF in Italië is nog beperkt

Na Griekenland, Ierland en Portugal krijgt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook een rol in Italië. Maar waar het IMF in die drie landen de rol van boeman kan spelen die beslist of miljardensteun wordt uitbetaald, is de rol van het fonds in Italië beperkt. Het land heeft geen financiële steun aangevraagd bij het IMF.

Volgens Christine Lagarde, de directeur van het IMF, is zij door premier Berlusconi uitgenodigd. „Dat is op zichzelf al heel bijzonder”, vertelde Lagarde in een toelichting na de G20 in Cannes afgelopen vrijdag. „Normaal gesproken is de minister van Financiën van een land het aanspreekpunt voor het IMF.”

Het IMF, zo verduidelijkte Lagarde, gaat in Italië controleren of het land zich houdt aan de afspraken die zijn gemaakt met de andere leden van de eurozone over verdere bezuinigingen en hervormingen van de economie.

„We gaan dus verifiëren of Italië zijn afspraken nakomt”, vertelde Lagarde, de Franse oud-minister van Financiën. „En daarnaast kijken we of de overeengekomenen maatregelen ook daadwerkelijk ten uitvoer worden gebracht.”

Omdat Italië geen aanspraak maakt op financiële steun van het IMF, is de rol van het fonds minder ingrijpend dan bijvoorbeeld in Griekenland. En dat is ook precies wat Berlusconi heeft beoogd.

Aan de andere kant maakte Lagarde tijdens haar persconferentie fijntjes duidelijk dat het wel om iets meer gaat dan een reguliere controle van de Italiaanse boeken. Normaal gesproken komt het IMF één keer per jaar langs bij de aangesloten lidstaten voor een reguliere controle.

Dat gaat nu één keer per kwartaal gebeuren. Maar dat is niet het belangrijkste verschil.

Vertrouwen is het trefwoord als het gaat om de rol van het IMF in Italië.

„Het probleem dat op tafel ligt, is het gebrek aan geloofwaardigheid van de maatregelen die de Italiaanse regering heeft aangekondigd”, zei Lagarde. Met die woorden legde de baas van het IMF impliciet het grootste probleem bloot waarmee premier Berlusconi kampt. Wie vertrouwt de premier van de derde economie van Europa nog?