Rebel en zoon van de middenklasse

FARC-leider Alfonso Cano stond open voor dialoog met de regering. Het Colombiaanse leger doodde hem vorige week vrijdag.

FILE - In this May 1, 2000 file photo, Alfonso Cano, the leader of the Bolivarian Movement, the new political party of the Revolutionary Armed Forces of Colombia, or FARC, speaks during an interview in front of a painting of the eyes of Simon Bolivar outside San Vicente del Caguan, Colombia, in a FARC controlled zone. According to Colombian military authorities, Cano, the top FARC commander, was killed in a military operation on Friday Nov. 4, 2011. (AP Photo/Scott Dalton, File)
FILE - In this May 1, 2000 file photo, Alfonso Cano, the leader of the Bolivarian Movement, the new political party of the Revolutionary Armed Forces of Colombia, or FARC, speaks during an interview in front of a painting of the eyes of Simon Bolivar outside San Vicente del Caguan, Colombia, in a FARC controlled zone. According to Colombian military authorities, Cano, the top FARC commander, was killed in a military operation on Friday Nov. 4, 2011. (AP Photo/Scott Dalton, File) AP

Alfonso Cano, de laatste ideoloog en leider van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC, is gestorven zoals hij heeft geleefd: door geweld. Hij werd afgelopen vrijdag doodgeschoten tijdens een vuurgevecht met het Colombiaanse leger.

Met het uitschakelen van Cano boekt president Juan Manuel Santos winst in de strijd tegen de FARC.

Alfonso Cano heette in werkelijkheid Guillermo León Sáenz Vargas. Hij volgde in 2008 de aan een hartaanval overleden Manuel Marulanda op, destijds de hoogste chef van de guerrillastrijders. Binnen de FARC gold hij als de voornaamste ideoloog, een rol die hij in het verleden deelde met Marulanda en de in 1990 omgekomen leider Jacobo Arenas. Door zijn dood is het leiderschap van de oudste guerrillagroep van Latijns-Amerika zo goed als onthoofd.

De FARC heeft in een reactie gezegd door te gaan met de gewapende strijd. Maar analisten verwachten dat de dood van Cano de organisatie ernstig zal verzwakken.

Voor de FARC was Cano ook belangrijk vanwege zijn contacten met de stedelijke netwerken van de organisatie. Als een van de weinige leden van de beweging kwam hij niet van het arme platteland. Hij was geboren in de hoofdstad Bogotá, in een gezin uit de middenklasse. Zijn vader was landbouwdeskundige, zijn moeder onderwijzeres.

Tijdens zijn studie antropologie in de hoofdstad in de jaren zeventig, zat Cano zes maanden vast na het uitdelen van pamfletten. Hij werd lid van de Jonge Communisten voordat hij overstapte naar de FARC. Tussen de doorgaans ongeletterde FARC-leden viel hij op door zijn vaardigheid bij het debatteren, en al snel werd hij opgenomen in de gelederen van de FARC-ideologen.

Cano leidde in 1991 en 1992 de vredesbesprekingen met de Colombiaanse overheid.

Philip de Wit

    • Philip de Wit