Pien Keulstra wint drie en vijf kilometer bij NK

Ondanks haar zeges in Heerenveen doet de schaatsster van Jong Oranje dit seizoen mee bij de junioren.

Met een lichtvoetigheid die deed denken aan voormalig kampioene Tonny de Jong dartelde A-junior Pien Keulstra bij de NK afstanden in Thialf verrassend naar overwinningen op de drie en de vijf kilometer. „Dit had ik absoluut niet verwacht”, zei ze lachend maar zelfbewust. Op de drie kilometer bleef de zeventienjarige schaatsster van Jong Oranje in een persoonlijk record van 4.09,75 Diane Valkenburg (4.10,37) en wereldkampioene Ireen Wüst (4.10,58) voor. De jongste afstandskampioene ooit vierde haar eerste zege door op haar hurken lachend door de benen van coach Erik Bouwman te schaatsen. Hoezo melkzuur in de benen?

Een dag later, op haar achttiende verjaardag, schakelde Keulstra tijdens de vijf kilometer ogenschijnlijk moeiteloos terug van rondjes in de 34 seconden naar 33’ers. Om uiteindelijk in 7.12,55 te winnen, vóór Carlijn Achtereekte (7.15,31) en Annouk van der Weijden (7.15,89) uit de nieuwe ploeg Op=Op van trainer Renate Groenewold. Liefst 23 seconden onder haar persoonlijk record. „Zo bijzonder is dat niet. Dit is pas de tweede keer dat ik de vijf kilometer rijd en de eerste was in Utrecht.”

Direct na haar tweede afstandszege maakte Keulstra, havo-scholiere, bekend dat ze niet meedoet aan de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Tsjeljabinsk (Rusland) en Astana (Kazachstan). De jonge schaatskampioene wil haar carrière voorzichtig opbouwen en kiest dit seizoen voor wereldbeker en WK bij de junioren. „Je doet haar geen plezier door haar nu al in die poppenkast te laten meedraaien”, zei coach Erik Bouwman. Hij kondigde aan dat Keulstra wel zal deelnemen aan de wereldbekerwedstrijd senioren op de vijf kilometer, begin december in Heerenveen.

De voormalige coach van de VPZ-ploeg beschrijft zijn succesvolle pupil, die net als haar ouders ook houdt van de triatlon, als een harde werker. „Menig schaatsdame zou jaloers zijn op wat zij aan arbeid kan verrichten. Ze heeft een goede mentaliteit en durft buiten de kaders te denken. Pien zeurt nooit, is een voorbeeld voor de ploeg en tilt ook anderen naar een hoger niveau. Ze wil alles goed doen en is een bezige bij.”

Bij alle euforie wees Bouwman, die de 16-jarige Antoinette de Jong in 2.00,73 als dertiende zag eindigden op de 1.500 meter, op het algemene niveau bij de vrouwen op de lange afstanden. „Dat is gewoon slecht. Op de vijf en ook op de drie kilometer.”

    • Maarten Scholten