‘Overeenkomst bereikt over nieuwe premier Griekenland’

heeft een akkoord bereikt met zijn conservatieve rivaal Antonis Samaras
heeft een akkoord bereikt met zijn conservatieve rivaal Antonis Samaras De huidige Griekse premier George Papandreou (L) tegenover zijn conservatieve rivaal Antonis Samaras (R) en de Griekse president Karolos Papoulias in het presidentiële paleis in Athene afgelopen zondag. Foto AP Kostas Tsironis

De huidige Griekse premier George Papandreou heeft een akkoord bereikt met zijn conservatieve rivaal Antonis Samaras over zijn opvolger, de leider van de nieuwe eenheidsregering.

Dat meldt persbureau AFP op gezag van de Griekse televisiezender Net. Volgens de zender zal morgen pas de opvolger van Papandreou bekendgemaakt worden evenals de samenstelling van het nieuwe kabinet. Persbureau Reuters weet te melden op basis van een regeringswoordvoerder dat Athene spoedig met een verklaring zal komen. Echter verklaart de zegsman dat er nog geen akkoord is bereikt en dat de besprekingen nog steeds in volle gang zijn.

De nieuwe Griekse eenheidsregering zal vijftien weken aanblijven en als doel hebben het financiele reddingsplan van de eurozone het parlement door loodsen om zo een bankroet te voorkomen. Op 19 februari zullen vervolgens verkiezingen gehouden. Voormalig vicepresident van de Europese Centrale Bank Lucas Papademos werd eerder vandaag al getipt als mogelijke nieuwe premier.

Interactieve graphic: Europa in cijfers