Overbelasting ligt op de loer bij veerkrachtig en fysiek sterk AZ

De spelers van koploper AZ hebben een vol programma. Trainer Verbeek waakt voor overbelasting en hoopt dat ze heelhuids terugkeren.

De volle speelkalender van eredivisie, Europa League en KNVB-beker heeft nog geen vat op de spelers van AZ. De ploeg uit Alkmaar speelde donderdag nog in Wenen voor de Europa League, maar toonde gisteren tegen ADO geen tekenen van vermoeidheid (3-0). „We kunnen vaak weer volle bak gaan”, stelde trainer Gertjan Verbeek. „De ondergrens komt steeds hoger te liggen.”

De koploper dankt zijn status ook aan de zorgvuldig opgebouwde trainingen, zegt technisch directeur Earnest Stewart. Verbeek schuwt wetenschappelijke inbreng niet en monitort de spelers voor elk duel. „Iedereen was vandaag weer in staat voluit te spelen”, zei de oud-bokser en ex-judoka. „Dat hoort ook zo bij jongens van deze leeftijd, maar toch.”

Verbeek heeft dan ook enige vrees voor de interlandcyclus van komende week. „Ik hoop dat ze deze week goed spelen bij hun nationale teams, maar niet al te lang. Hopelijk keren ze dan heelhuids terug naar Alkmaar en krijg ik ze misschien fitter terug dan dat ik ze heb laten vertrekken.”

Overbelasting ligt op de loer bij Adam Maher (18). Het in Marokko geboren talent, voor wie scouts van Europese topclubs op de tribune zitten, is geselecteerd voor Jong Oranje.

Verbeek zal ook de interlandloopbaan van Jozy Altidore willen volgen. De Amerikaan heeft, net als doelman Esteban (Costa Rica) en middenvelder Brett Holman (Australië) ook nog eens het nadeel van een reis door diverse tijdzones. Holman keerde vorige maand zo laat terug van een interland, dat hij vanaf Schiphol direct naar het trainingsveld moest rijden om speelklaar te zijn voor ‘Ajax’.

Bij de Scandinaviërs Niklas Moisander, Simon Poulsen, Pontus Wernbloom en Rasmus Elm ligt in interlands vooral blessureleed op de loer, omdat ze fysiek spelen. Elm had een groot aandeel in de zege, maar ontsnapte ook twee keer aan een blessure bij een harde charge.

AZ had geen moeite met ADO, dat zich vorig seizoen onder de naar Vitesse vertrokken trainer John van den Brom verrassend plaatste voor de Europa League. Holman zette AZ na tien minuten op voorsprong op aangeven van Roy Beerens. AZ domineerde de hele eerste helft en gaf slechts een kans weg. Gábor Horváth kopte de bal over uit een corner.

In de tweede helft besliste AZ de wedstrijd via Maher, die scoorde uit de rebound nadat doelman Gino Coutinho een schot van Beerens nog wel had weten te keren. Altidore luisterde zijn verjaardag op met een goal na voorbereidend werk van Maher. „Hier was niets te halen”, stelde ADO-trainer Maurice Steijn na afloop. „Mijn gevoel dat we konden verrassen, was na dertig seconden weg. We hebben collectief gefaald.”

Verbeek had felicitaties voor zijn ploeg. „We begonnen weer heel energiek aan de wedstrijd en zetten ADO snel onder druk. Dat beheersen we steeds beter. Ook doen we in balbezit vaak de goede dingen. Ik kan ze alleen verwijten dat we het duel niet sneller beslisten, maar dit ze hebben veerkracht en fysieke kracht. Elm zette vlak voor tijd druk bij hun cornervlag, dat zegt genoeg.”

    • Michiel Dekker