Ortega voor derde keer president Nicaragua, rivaal verwerpt uitslag

Caption: Supporters of Nicaragua's President and presidential candidate for the ruling Sandinista National Liberation Front, FSLN, Daniel Ortega, celebrate after the country's general elections in Managua, Nicaragua, Sunday, Nov. 6, 2011. Nicaraguans were poised to return one-time Sandinista revolutionary Daniel Ortega to the presidency in Sunday's election even with reports of protests and international observers being blocked from participating. (AP Photo/Miguel Alvarez) Aanhangers van zittend president Daniel Ortega vierden gisteren al de verwachte herverkiezing in Managua, Nicaragua. Foto AP / Miguel Alvarez

Zittend president van Nicaragua Daniel Ortega is vandaag tot een derde termijn herkozen tijdens de eerste stemronde van de presidentsverkiezingen. Zijn belangrijkste tegenstander Fabio Gadea weigert de “frauduleuze” uitslag te erkennen.

Dat meldt persbureau AFP. Na telling van 85,8 procent van de stemmen blijkt dat Ortega 62,6 procent van de stemmen kreeg. Volgens de kiescommissie kan Gadea (30,9 procent) dat niet meer inhalen. In een verklaring liet Gadea weten niet het resultaat van de verkiezing te accepteren, omdat deze “geen afspiegeling van de wil van het volk is”.

Ongeveer 3,4 miljoen burgers stemden zondag in Nicaragua onder toezicht van internationale waarnemers. Volgens de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn enkele afwijkingen geconstateerd tijdens het stemmen, maar zij zetten geen vraagtekens bij de geldigheid van de resultaten.

Voor de verkiezingen speculeerden critici dat een herverkiezing van Ortega de opmaat zou vormen voor een levenslang presidentschap. Want naast het mandaat om te regeren krijgt hij ook de mogelijkheid grondwetswijzigingen door te voeren die hem in staat stellen oneindig herkozen te worden.

Ondanks het succes van Ortega om de economie van Nicaragua te stimuleren, is er veel kritiek op de democratische situatie in het land. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2008 zou op grote schaal fraude zijn gepleegd. Dit leidde ertoe dat de Verenigde Staten ruim 62 miljoen dollar aan ontwikkelingsgeld inhielden.

    • Hans Klis