Orgasme in de scanner

(TO GO WITH AFP STORY BY HENRY ORREGO) Rats stand on an explosive decoy during a searching practice on September 9, 2008, in Bogota. The Colombian police is developing a training programme with rats to make them find anti-personnel mines. AFP PHOTO/Mauricio Duenas
(TO GO WITH AFP STORY BY HENRY ORREGO) Rats stand on an explosive decoy during a searching practice on September 9, 2008, in Bogota. The Colombian police is developing a training programme with rats to make them find anti-personnel mines. AFP PHOTO/Mauricio Duenas AFP

Nee, het dreunen van een MRI-machine is niet bepaald opwindend, geeft proefpersoon Sandy achteraf toe. Tel daarbij op dat ze een gazen masker draagt en klinische commando’s als ‘start stimulation to orgasm’ moet opvolgen, en het mag een klein wonder heten dat ze er überhaupt in slaagt om in een MRI-scanner tot een orgasme te komen.

Sandy steekt haar hand op om aan de onderzoekers te laten weten dat ze het hoogtepunt heeft bereikt. „Dat was een mooie”, merkt de Amerikaanse neuroloog Barry Komisaruk droogjes op. Neurologen hebben al heel wat mannen en vrouwen in hun scanners zien klaarkomen. Ze hopen te achterhalen waar in onze hersenen onze seksuele beleving zetelt.

Wetenschapsprogramma Labyrint maakt ook een uitstapje naar de dierenwereld. Neurobioloog Jim Pfaus onderzoekt de seksualiteit van ratten. Hij kan mannetjesratten een fetisj aanmeten door ze een jasje te laten dragen tijdens hun ‘eerste keer’. Zonder dat hesje lukt het de mannetjes daarna niet meer.

Pfaus ziet parallellen met mensen. Onze persoonlijke ervaringen leggen het fundament voor onze seksuele voorkeur. Daarom kickt niet iedereen op grote borsten en gespierde torso’s. Gelukkig maar, vindt Pfaus. Zo maakt hij met zijn ringbaardje, oorbel en doodshoofd-trui ook een kans.

Lucas Brouwers

    • Lucas Brouwers