Omstreden chef krijgt 2 miljoen

Twee miljoen euro, en twee jaar lang een kantoor in Londen en een auto met chauffeur.

Dat ontving Rebekah Brooks (43) toen ze half juli vertrok als hoogste baas van News International, de Britse divisie van Rupert Mudochs mediaconcern News Corp. Aldus The Guardian dit weekend.

Brooks, rechterhand en protegé van Murdoch, is de spil in het afluisterschandaal rond de krant News of the World dat deze zomer losbrak. Redacteuren luisterden mobiele telefoons van tientallen bekende Britten af. Door alle negatieve publiciteit zag Murdoch zich gedwongen de krant op te heffen.

Brooks, in 1989 begonnen als secretaresse bij News of the World, was van 2000 tot 2003 hoofdredacteur van die krant, en van 2003 en 2009 hoofdredacteur van The Sun, waar mogelijk ook werd afgeluisterd.

Donderdag moet James Murdoch (38) opnieuw verschijnen voor de parlementaire commissie die onderzoek doet naar het afluisterschandaal. Hij maakt met zijn vader en broer Lachlan deel uit van het bestuur van News Corp. Hij zal zeker worden ondervraagd over de afvloeiingsregeling voor Brooks, die tot onvrede van Labour-parlementariër Tom Watson suggereert dat ze het bedrijf niet werkelijk heeft verlaten. Ook is onduidelijk of James wel of niet wist van het afluisteren.