Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Niet één, maar drie kandidaten partijvoorzitterschap PvdA

Naast Hans Spekman zijn twee andere kandidaten opgestaan voor het voorzitterschap van de PvdA. Een van hen is Piet Boekhoudt, voorzitter van de partijafdeling in Groningen. De andere naam zou die van René Kronenberg zijn, de plaatsvervangend partijvoorzitter in Rotterdam.

Politiek-redacteur Oscar Vermeer van NRC dicht Kronenberg en Boekhoudt weinig kansen toe:

“Het zijn geen last-minute kandidaatstellingen, zoals het nu misschien lijkt. Beiden hebben handtekeningen moeten verzamelen etc. Maar hun grote probleem is dat ze landelijk nauwelijks of geen bekendheid genieten. Spekman heeft wat dat betreft een enorme voorsprong. Boekhoudt en Kronenberg zeggen ‘veel de straat op’ te willen en ‘binding met de samenleving’ te zoeken. Maar of ze op kunnen boksen tegen de naam Spekman is zeer de vraag.”

‘Hoofdkantoor in een normale wijk’

Tot vandaag konden geïnteresseerden zich melden voor de functie die vrijkomt door het vertrek van Lilianne Ploumen. Gisteravond was alleen nog maar de naam van Spekman bekend. Het Tweede Kamerlid maakte zijn kandidatuur vrijdag officieel bekend.

In een interview met NRC Handelsblad liet Spekman toen weten dat, indien hij voorzitter wordt van de partij, hij zijn best zal doen om het hoofdkantoor van de PvdA te verhuizen uit de Amsterdamse grachtengordel.

“Ik wil het hoofdkantoor van de Herengracht halen en in een normale wijk zetten. Dat scheelt ook weer geld, want zo’n kantoor in de Amsterdamse grachtengordel is natuurlijk niet gratis.”

Boekhoudt: ik acht mijzelf niet kansrijk

Piet Boekhoudt toont zich op de website van de PvdA-afdeling Groningen vooral voorstander van nieuwe aanwas voor de partij. In Groningen pleit hij vooral voor “nieuwe talenten scouten en klaar te stomen voor functies in de partij”. In Dagblad van het Noorden licht hij zijn kandidaatstelling toe:

“Ik acht mezelf niet heel kansrijk. Maar ik vind het belangrijk dat het debat de agenda weer gaat bepalen. Daarom moet ik mezelf kandidaat stellen.”

Boekhoudt is initiator van de gesprekken over de identiteit van de partij, die dit weekend in verschillende steden werden gevoerd. De andere kandidaat, René Kronenberg is sinds 2006 namens de PvdA dagelijks bestuurder in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord.

Presentatie aan de leden

Een commissie gaat bekijken of de kandidaten aan alle eisen voldoen. Op 16 november komen ze met de resultaten naar buiten waarna de goedgekeurde sollicitanten aan hun campagne kunnen beginnen. Naar verwachting vindt een ledenraadpleging dan op 21 januari plaats en zal een nieuwe voorzitter gekozen worden.