Nagel droomt al van verkiezingen

Het nieuws werd door de ruim 200 bezoekers van het eerste congres van ouderenpartij 50Plus met instemming begroet. „Binnen twee weken gaan wij uitgebreid met minister Kamp [Sociale Zaken, VVD] in gesprek. Om eens met de benen op tafel over pensioenen te praten.” Vicevoorzitter Kees de Lange kondigde het zaterdag niet zonder trots aan. „Ik ben lang voorzitter geweest van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen. Toen had de minister nooit tijd.”

De boodschap was duidelijk. Nu de partij met twee zetels is vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, telt 50Plus mee. Oprichter Jan Nagel, zojuist met een Noord-Koreaanse uitslag herkozen tot voorzitter, toonde het belang van zijn partij met een ander voorbeeld aan. „Vorige week is dankzij onze steun een motie in de Eerste Kamer aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen om onderzoek te doen naar de mogelijke aanpassing van de hypotheekrenteaftrek.”

Nagel richtte zijn pijlen op andere partijen. Vooral de SGP, die in de senaat het kabinet aan een meerderheid kan helpen, moest het ontgelden. „Premier Rutte heeft de SGP voorgehouden dat er vanzelf minder koopzondagen komen als zij er aan meehelpen dat ouderen minder te besteden hebben.”

Nagel hoopt bij de Tweede Kamerverkiezingen – „laten we hopen dat die snel komen” – zes tot negen zetels te halen.

De leden, in totaal ruim duizend, willen dat 50Plus zich niet alleen richt op specifieke ouderenbelangen, maar uitgroeit tot een brede partij. Hoe denkt de top bijvoorbeeld over jeugdzorg, over duurzaamheid, over de slinkende uitkeringen voor gehandicapten?

Op al die vragen uit de zaal, een televisiestudio in Hilversum, kwamen niet al te concrete antwoorden. Maar 50Plus mag wat Kees de Lange betreft niet de indruk wekken een ‘one-issuepartij’ te zijn. De voormalige hoogleraar, samen met Nagel lid van de senaat, bestreed dat 50Plus geen oog heeft voor de belangen van jongeren. „Wat willen ouderen nou liever dan dat hun kinderen en kleinkinderen een mooie toekomst tegemoet gaan?”