Mooi orgasme in de scanner

Labyrint: masturberen voor de wetenschapNed. 2, 20.20 - 20.55 uur

Nee, het dreunen van een MRI-machine is niet bepaald opwindend, geeft proefpersoon Sandy achteraf toe. Tel daarbij op dat ze een gazen masker draagt en klinische commando’s als ‘start stimulation to orgasm’ moet opvolgen, en het mag een klein wonder heten dat ze er überhaupt in slaagt om in een MRI-scanner tot een orgasme te komen.

Sandy steekt haar hand op om aan de onderzoekers te laten weten dat ze het hoogtepunt heeft bereikt. „Dat was een mooie”, merkt de Amerikaanse neuroloog Barry Komisaruk droogjes op. „Het orgasme duurde wel dertig seconden.” Neurologen hebben al heel wat mannen en vrouwen in hun scanners zien klaarkomen. Ze hopen te achterhalen ‘waar’ in onze hersenen onze seksuele beleving zetelt.

Wetenschapsrubriek Labyrint maakt ook een uitstapje naar de dierenwereld. Neurobioloog Jim Pfaus onderzoekt de seksualiteit van ratten. Hij kan mannetjesratten een fetisj aanmeten door ze een jasje te laten dragen tijdens hun ‘eerste keer’. Zonder dat hesje lukt het de mannetjes daarna niet meer. Ze hebben gewoon geen zin.

Pfaus ziet parallellen met mensen. Onze persoonlijke ervaringen leggen het fundament voor onze seksuele voorkeur, vindt hij. Daarom kickt niet iedereen op grote borsten en gespierde torso’s. Gelukkig maar, vindt Pfaus. Zo maakt hij met zijn ringbaardje, oorbel en doodshoofdensweater ook nog een kans.

Lucas Brouwers

    • Lucas Brouwers