Misschien eens nadenken over een nieuwe naam

Nu bij ontstentenis van een figuur als Alexander de Grote het Europese Rijk ineen dreigt te storten en dat dus de schuld van Griekenland is, doen sportclubs er wijs aan zich te bezinnen op hun naam als die aan de Griekse mythologie of geschiedenis is ontleend. Daar waren trouwens toch al goede redenen voor, zoals blijkt uit onderstaande, verre van volledige opsomming.

Achilles Voetbalclub te Assen, Enschede, Groesbeek, Hengelo, Veen; korfbalclub te Almelo, Den Haag. Achilles was een huilebalk met kwetsbare hielen. Mentaal zwak, blessuregevoelig.

Ajax Voetbalclub te Amsterdam; cricketclub te Oegstgeest. Ajax sloeg de hand aan zichzelf of eindigde als een krankzinnige, de meningen zijn verdeeld. Verklaart veel over het tegenwoordige gedoe in de Arena.

Heracles Voetbalclub te Almelo. Heracles doodde zijn eigen drie zoons. Zonder reden, ze kwamen niet eens voor FC Twente uit.

Danaïden Korfbalclub te Leiden. De Danaïden waren vijftig zussen die (op één na) al hun echtgenoten vermoordden. Zo wordt dat korfbal nooit een sport voor echte kerels.

Hermes DVS Omnivereniging te Schiedam. Veedief Hermes is de schutspatroon van de dieven.

Nereus Roeiclub te Amsterdam; zwemclub te Zaandam. Zijn echtgenote Doris kreeg vijftig dochters. Nereus, een schuw type, dacht dat ze allemaal van hem waren. Naïeveling.

Orion Volleybalclub te Doetinchem; voetbalclub te Nijmegen; atletiekclub te Venlo. Orion werd door zijn geliefde Artemis met pijl en boog om het leven gebracht. Was foutje. Nou bedankt.

Sparta Voetbalclub onder meer te Rotterdam. Sparta was ooit een prestigieuze stadstaat. Nu een oninteressante gemeente, er is niets te zien, zelfs geen degelijk kasteel. Vergane glorie.

John Kroon

    • John Kroon