‘Minstens een dode bij protesten oppositie Liberia’

Caption: Liberia police fire at the Congress for Democratic Change headquarters (CDC) in Monrovia on November 7, 2011. Liberian police and protestors exchanged gunfire Monday as a mass opposition rally on the eve of a disputed presidential election run-off turned violent. At least one person was killed Monday during an opposition rally in the Liberian capital that turned violent on the eve of a disputed presidential election run-off. The body of a young man aged around 20 with a gunshot wound to the head was seen by journalists in the offices of the opposition Congress for Democratic Change headquarters, outside which protestors clashed with police. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
Caption: Liberia police fire at the Congress for Democratic Change headquarters (CDC) in Monrovia on November 7, 2011. Liberian police and protestors exchanged gunfire Monday as a mass opposition rally on the eve of a disputed presidential election run-off turned violent. At least one person was killed Monday during an opposition rally in the Liberian capital that turned violent on the eve of a disputed presidential election run-off. The body of a young man aged around 20 with a gunshot wound to the head was seen by journalists in the offices of the opposition Congress for Democratic Change headquarters, outside which protestors clashed with police. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO Liberiaanse politie vuurt traangas af op rellende aanhangers van de Congress for Democratic Change-partij van Winston Tubman. Hij was de belangrijkste tegenstander van president Ellen Johnson Sirleaf bij de presidentsverkiezingen, maar besloot vrijdag tot een boycot van de tweede stemronde. Foto AFP / Issouf Sanogo

Bij botsingen tussen de oproerpolitie en aanhangers van presidentskandidaat Winston Tubman is in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia zeker een dode gevallen.

Enkele honderden aanhangers van de partij van Tubma, de Congress for Democratic Change, verzamelden zich in het centrum van Monrovia, meldt persbureau Reuters. Demonstranten gooiden stenen naar de politie en een VN-voertuig werd aangevallen. Ook zouden er vuurgevechten zijn uitgebroken met de politie. Een ooggetuige zou in het partijkantoor van Tubman een levenloos lichaam hebben zien liggen. CDC-partijleden spreken van minstens vijf doden, maar dat kan nog niet onafhankelijk worden bevestigd.

Onze correspondent Pauline Bax is in Monrovia. Volgens haar denken waarnemers dat de CDC hoopte dat de, in eerste instantie vreedzame, bijeenkomst ervoor zou zorgen dat de tweede stemronde van de presidentsverkiezingen morgen niet zou doorgaan. Bax:

De CDC had zijn achterban opgeroepen een vreedzame bijeenkomst te houden, maar rond een uur of een ‘s middags hadden zich enkele honderden jongeren midden op de belangrijkste doorgangsweg van de hoofdsatd Monrovia verzameld. De politie was in grote getale uitgerukt en ook de VN was aanwezig met pantserwagens. Na een tijdje begonnen een paar jongeren met stenen te gooien, waarop de politie traangas op de menigte afvuurde. Waarnemers denken dat de CDC hoopt dat de verkiezingen morgen niet doorgaan.

Spanningen vanwege presidentsverkiezingen

In Liberia heerst een gespannen sfeer vanwege de presidentsverkiezingen. Zittend president Ellen Johnson-Sirleaf moest het in een tweede stemronde morgen opnemen tegen Tubman, alleen trok hij zich vrijdag terug uit de race. Tubman boycot naar eigen zeggen het “corrupte politiek proces” vanwege verkiezingsfraude. Met zijn terugtrekking is de herverkiezing van Johnson-Sirleaf verworden tot een formaliteit.

Eerder trokken zich ook al acht andere oppositiepartijen terug uit de verkiezingen. Hoewel het hoofd van de verkiezingscommissie James Fromayah oordeelde dat de eerste stemronde eerlijk was verlopen, stapte hij op om ervoor te zorgen dat Tubman in de race bleef.

    • Hans Klis