Leider FARC gedood door leger

Met de dood van Alfonso Cano is de FARC haar laatst overgebleven ideoloog en onbetwiste leider verloren.

Afgelopen vrijdag kwam Alfonso Cano (63) tijdens een vuurgevecht met het Colombiaanse leger om het leven, zo werd zaterdag door president Juan Manuel Santos bekendgemaakt.

Cano, altijd herkenbaar aan zijn volle baard en bril met dikke glazen, moest door het leger worden geïdentificeerd op basis van vingerafdrukken. Binnen de FARC gold hij als de voornaamste ideoloog. Door zijn overlijden is het leiderschap van de oudste guerrillagroep van Latijns Amerika zo goed als onthoofd. Santos sprak zaterdag dan ook van een historische slag en riep de FARC op tot demobilisatie. Met het uitschakelen van Cano zet de Colombiaanse president succesvol de strijd voort tegen de FARC, die door zijn voorganger Álvaro Uribe was ingezet.

De afgelopen jaren verloren andere kopstukken al het leven. Hoewel de FARC in een reactie al heeft gezegd door te gaan met hun strijd, verwachten analisten dat de dood van hun leider de organisatie ernstig zal verzwakken. Het nieuws dat het Colombiaanse leger hulp had gekregen van FARC-leden bij de actie zou daarbij het moreel van beweging verder ondermijnen.

Cano leidde de vredesbesprekingen met de Colombiaanse overheid (in 1991 in Venezuela; in 1992 in Mexico). Sinds het aantreden van Santos vorig jaar had hij ook verschillende keren gezegd open te staan voor dialoog met de regering, maar tot echte onderhandelingen is het nooit gekomen. (NRC)