Lagarde praat met Medvedev - ‘eurosteun BRICS alleen via IMF’

Medvedev vandaag in gesprek met Lagarde op het Kremlin. Foto AFP / RIA-NOVOSTI

Christine Lagarde spreekt vandaag met Dmitri Medvedev over mogelijke financiële steun van Rusland voor de eurozone. Ook de andere vier BRICS-landen zouden willen bijspringen.

Voor Lagarde is het bezoek aan de Russische president haar eerste officiële trip als IMF-hoofd naar het buitenland. Medvedev zei vanochtend bij aanvang van het gesprek dat hij onder meer graag de resultaten van de ietwat teleurstellend verlopen G20-top van vorige week wil bespreken.

Begin vorige week al liet Rusland weten ruim 7 miljard euro klaar te hebben liggen om de eurozone te steunen. Dit geld wil het echter niet zomaar in het Europese noodfonds pompen, maar via het IMF injecteren. Rusland wil dat het Internationaal Monetair Fonds een grotere rol gat spelen in de eurocrisis.

Ook de andere BRICS-landen zouden alleen via het IMF willen bijspringen. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft het geen zin om geld te stoppen in het Europese noodfonds EFSF. Dit omdat daarmee de oorzaak van de financiële problemen niet zou worden weggenomen.

    • Jules Seegers