Kortkolom economie

Hoge olieprijs leidt tot record aardgasbaten

Rotterdam. De Nederlandse overheid verwacht volgend jaar 14 miljard euro te verdienen aan de verkoop van aardgas. Dat schrijft minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het is het hoogste bedrag ooit dat in een jaar is verdiend aan het gas uit eigen bodem. De inkomsten zijn mede zo hoog door de hoge olieprijzen. De hoogte van de gasprijs wordt deels vastgesteld aan de hand van de mondiale olieprijzen. Verhagen schrijft in de brief dat de aardgasbaten in de komende jaren zullen afnemen omdat de gasproductie op eigen bodem afneemt. (NRC)

Declaraties DNB voortaan openbaar

Rotterdam. De Nederlandsche Bank (DNB) maakt de declaraties van haar directieleden voortaan openbaar. Dat zei Klaas Knot, de nieuwe president van De Nederlandsche Bank afgelopen weekeinde in RTL Nieuws. DNB is één van de laatste instellingen met een publieke taak die over bestuurdersdeclaraties geen openheid van zaken geven. Onder het bewind van Knot streeft de top van de centrale bank nu naar nieuwe openheid. „Wij zijn een publieke instelling en we werken met publiek geld”, aldus Knot. (NRC)

Qantas compenseert met gratis tickets

Rotterdam. De Australische vliegtuigmaatschappij Qantas gaat tienduizenden vliegtickets uitdelen om reizigers te compenseren. Zeker zeventigduizend passagiers strandden vorig weekeinde toen de directie van Qantas de toestellen aan de grond hield uit vrees voor stakingen. Daardoor vielen bijna vijfhonderd vluchten uit. Qantas is verwikkeld in een slepend arbeidsconflict over het plan om duizend banen te schrappen en in Azië goedkope dochterbedrijven op te zetten. De rechter gelastte zowel directie als vakbonden af te zien van acties en weer te onderhandelen. Komen ze er niet uit, dan volgt eind november bindende arbitrage. (NRC)

Betaalde diensten Google via televisie

Amsterdam. Internetbedrijf Google gaat betaalde televisiediensten aanbieden. Dat schrijft zakenkrant Wall Street Journal op haar website. De dienst zou aangeboden worden via een eigen breedbandverbinding die volgend jaar wordt aangelegd in Kansas. Google zou al in gesprek zijn met enkele grote tv-maatschappijen zoals Disney en Time Warner om hun kanalen door te geven via het nieuwe netwerk.(NRC)