Kortkolom buitenland

Nicaragua: Ortega aan kop voor derde termijn

Managua. De zittende president Daniel Ortega heeft gisteren zo goed als zeker de verkiezingen gewonnen in Nicaragua, nadat hij de grondwettelijke beperking omzeilde dat een president niet meer dan twee termijnen mag dienen. Volgens een voorlopige uitslag heeft Ortega 64 procent van de stemmen, tegen 29 procent voor zijn grootste rivaal, Fabio Gadea. Er waren enkele meldingen van onregelmatigheden en internationale waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten zeiden dat ze geen toegang kregen tot alle stembureaus. Na grootscheepse fraude bij de verkiezingen in 2008 schorten de VS 62 miljoen dollar aan ontwikkelingshulp op. (AP)

Zeven verdachten van moord Benazir Bhutto

Rotterdam. In Pakistan zijn zaterdag zeven mensen aangeklaagd voor de moord op Benazir Bhutto. De Pa-kistaanse oud-premier werd eind 2007 gedood op een verkiezingsbijeenkomst. Bij de aanslag kwamen twee daders vermoedelijk om het leven. De mannen die nu zijn aangeklaagd zouden achter de schermen betrokken zijn bij de moord. Onder hen zijn het voormalig hoofd van de politie van Rawalpindi, waar de aanslag plaatshad, en een andere hooggeplaatste politieofficier. Generaal Musharraf, de rivaal van Bhutto bij de verkiezingen, werd eerder al aangeklaagd omdat hij te weinig had gedaan om Bhutto te beveiligen. (NRC)

24 doden in Colombia door modderstromen

Bogotá. Zeker 24 mensen zijn dit weekend omgekomen door aardverschuivingen en modderstromen in het westen van Colombia. Speurhonden zoeken nog naar tientallen mensen die begraven zijn onder modder en puin nadat hun huizen wegspoelden in de stad Manizales. Reddingswerkers worden gehinderd door aanhoudende regen. Colombia heeft een van de zwaarste regenseizoenen sinds jaren. Zo’n 250.000 mensen moesten worden geëvacueerd. (BBC)

Chinese mijnwerkers gered na instorting

Peking. Reddingswerkers hebben zaterdag 45 Chinese mijnwerkers in centraal China weten te bevrijden uit een ingestorte schacht 500 meter onder de grond. Ze waren donderdag komen vast te zitten toen een deel van de kolenmijn verzakte, gevolgd door een explosie die vermoedelijk was veroorzaakt door een lichte aardbeving. Bij de ontploffing kwamen acht mijnwerkers om het leven. Ook sommige van de geredde kompels waren overigens gewond. De Chinese mijnen horen tot de onveiligste ter wereld. Jaarlijks komen er vele honderden mijnwerkers om het leven. (Reuters, AFP)

Vuurwerk wellicht oorzaak Brits ongeluk

Londen. Bij een ongeluk vrijdagnacht op een snelweg in het zuidwesten van Engeland zijn zeven mensen omgekomen, 51 mensen raakten gewond. De politie onderzoekt hoe het ongeluk, waarbij 34 auto’s betrokken waren, kon gebeuren. Mogelijk was het zicht slecht door een vuurwerkshow bij een rugbyvereniging. In deze tijd wordt in grote delen van Engeland met vuurwerkevenementen herdacht dat Guy Fawkes in de zeventiende eeuw probeerde het Britse parlement op te blazen. (AP)

Aanslag Afghanistan eist zeven levens

Kabul. Bij een zelfmoordaanslag gisteren in Afghanistan bij een moskee zijn zeven mensen gedood, onder wie twee plaatselijke politiecommandanten. Er vielen zeker twintig gewonden. De aanslag werd gepleegd in het dorp Hassin Tal, in de provincie Baghlan. (AP)