Kortkolom binnenland

Toch ov-staking in drie grote steden

Rotterdam. Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt op zondag 20 november 24 uur platgelegd. Dat heeft een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV vandaag meegedeeld. De bond had aanvankelijk een staking aangekondigd voor afgelopen zondag, uit protest tegen bezuinigingen en de aanbesteding van het stadsvervoer, maar schortte die op voor overleg met staatssecretaris Schultz van Haegen. Het gesprek is voor de bond, die nader onderzoek naar en uitstel van de aanbesteding wilde, niet bevredigend verlopen. (NRC)

Opstelten onderzoekt aanbesteding auto’s

Amsterdam. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) gaat bekijken of de aanbestedingsprocedure van nieuwe politievoertuigen eerlijk is verlopen. Hij heeft onafhankelijk onderzoek ingesteld, meldde het tv-programma EenVandaag zaterdag. Opstelten reageert daarmee op beschuldigingen van enkele bedrijven die buiten de boot vielen bij de aanbesteding. Zij vinden dat zij geen enkele kans hadden om de opdracht binnen te slepen. De politie besteedde eerder dit jaar de aanschaf van dertienduizend politieauto’s uit aan Volkswagenimporteur Pon in Amersfoort. Volgens een concurrent waren de voorwaarden bij de aanbesteding zodanig dat de politie alleen bij Pon kon uitkomen. (Novum)

Negen gewonden bij gevecht in disco R’dam

Rotterdam. In de Rotterdamse uitgaansgelegenheid Maassilo zijn zondagochtend negen mensen gewond geraakt, van wie er zes met snijwonden naar ziekenhuizen zijn gebracht. Een van hen had een slagaderlijke bloeding. Twee groepen van in totaal vijftig tot zestig feestgangers raakten slaags. Tijdens de knokpartij werd met glas gegooid. De vechtpartij in de disco bij de Maashaven ontstond rond 3.30 uur. Beveiligers probeerden de vechtende menigte uit elkaar te halen, maar schakelden de politie in toen de situatie voor hen onhoudbaar werd. Tegen 4.00 uur was de rel gesust, hoewel de sfeer buiten nog enige tijd onrustig bleef. De politie is op zoek naar getuigen. (Novum)

Twee in Friesland uitgezette otters dood

Leeuwarden. Twee otters van de drieling die twee weken geleden is uitgezet in Nationaal Park De Alde Feanen bij Earnewâld zijn dood. De diertjes zijn vermoedelijk vergiftigd. Dit zegt directeur Addy de Jongh van Stichting Otterstation Nederland. (NRC)