Koefnoen was briljant, onnozelaars rukken op

None

Na afloop van elk seizoen van Koefnoen (AVRO) denk ik: „Is het nu al afgelopen?” Eigenlijk neemt de kwaliteit altijd toe in de loop van de reeks. Dit najaar was niet de sterkste editie, maar de laatste aflevering was zaterdag wel verreweg de beste.

Op zich was het een inkoppertje om het gedraai van het CDA rond de dreigende uitzetting van Mauro Manuel op de hak te nemen. De uitvoering was echter zonder meer briljant, in de vorm van een rake persiflage op de grote concurrent op de zaterdagavond, Ik hou van Holland (RTL 4). Plien van Bennekom stikte als Linda de Mol van de slappe lach, terwijl ze een team van stuntelende CDA-coryfeeën kneuterige spelletjes liet spelen. Alle vier waren volledig geobsedeerd door trefwoorden als ‘Angola’ en ‘verblijfsvergunning’. Een slaperige Henk Bleker (meesterlijk nagedaan door Paul Groot) schoof steeds papiertjes door naar Linda: „Als je, eventueel met je moeder, mee wilt naar de gallemiezen, dan kan dat”.

Teamcaptain Maxime Verhagen (Owen Schumacher) greep af en toe „democratisch” in, door de muitende, zich principieel opstellende teamleden Kathleen Ferrier (Jeremy Baker) en Ad Koppejan (Frans van Deursen) met de koppen tegen elkaar te slaan, De laatste riep bij een goed antwoord regelmatig: „Voor u staat een gelukkige christen-democraat”.

Als klap op de vuurpijl overtrof ook de wekelijkse Rap Service zichzelf, met een muzikale rapsodie van onder meer een tappende Rijk de Gooyer, een croonende Lee Towers, een huilende Mauro (inmiddels ook doorgedrongen tot de leader van Jack Spijkermans Wat vindt Nederland?) en een meppende Marlies Veldhuijzen van Zanten. Als bonus zong de heldin van de musical Annie niet Tomorrow maar To Mauro, it’s only a day away.

Bij al die persiflages en charades weet je soms niet meer welke onnozelaars echt zijn en welke niet. Zo wordt in de sociale media sterk gesuggereerd dat het domme blondje Britt Dekker, op de cover van de Playboy en favoriete gast van Matthijs van Nieuwkerk, een typetje is van een heel goede actrice, zoals Adje ooit bij Paul de Leeuw.

Ik geloof niets van die theorie, omdat we nu eenmaal in een absurde tijd leven met een nog vreemdere televisiewerkelijkheid.

In de finale van De wereld draait door (VARA) zagen we vrijdag een in fel rood geklede bejaarde tweeling een dansje maken. Het betrof de hoofdpersonen van de documentaire Ouwe hoeren waarvan de titel letterlijk moet worden genomen. Terwijl een als Hitler verklede Dick van den Toorn uit de musical De producers toekeek, zorgde de Brabantse volkszangeres Corry Konings (60) voor de muziek.

In een ultrakort wit jurkje vertolkt Konings de verre van zoetsappige titelsong van de film New Kids Nitro. Poserend aan de Zuid-Willemsvaart en voor machtige roomse kerkgebouwen zingt ze samen met het fictieve personage Ronnie Hoeren neuken, nooit meer werken.Gans het land zingt mee.

    • Hans Beerekamp