Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Iran dichtbij nucleair wapen, atoomprogramma nooit gestopt’

Oktober 2008, Mahmoud Ahmadinejad bezoekt een faciliteit in het Iraanse Natanz waar uranium verrijkt wordt. Foto AP

Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft Iran de laatste stappen gezet om een nucleair wapen te kunnen bouwen. Wetenschappers van over de grens zouden het land geholpen hebben bij het nemen van “cruciale technische horden”.

The Washington Post schrijft dat onder meer Russische, Pakistaanse en Noord-Koreaanse hulp Iran zover heeft gebracht dat het op het punt staat een nucleaire macht te worden. Volgens het IAEA wijzen geheime inlichtingen die het agentschap “gedurende enkele jaren” in handen kreeg hierop.

Dit zou zorgen doen rijzen over dat Iran in 2003 helemaal niet gestopt is met haar kernprogramma. Verondersteld werd door Amerikaanse geheime diensten dat destijds - onder druk van de internationale gemeenschap - het programma werd stopgezet, aldus The Washington Post. “Ze zijn er nooit mee opgehouden”, zegt David Albright, ex-IEAE, die de geheime informatie bestudeerde.

Deze week brengt het IAEA een rapport uit over de situatie rondom Iran. Volgens Albright wijst de nieuwe informatie erop dat Iran het programma in het geheim heeft voortgezet. Dit zou ambitieuzer, beter georganiseerd en succesvoller zijn geweest dan tot nu toe werd aangenomen.