Hup, naar de stembus

http://www.youtube.com/watch?v=f2B1r-iywco&feature=youtu.be&aHet is een oud gegeven dat in Rusland verkiezingsuitslagen worden vervalst om regeringspartij Verenigd Rusland aan een meerderheid te helpen. Dat de kiezers ook door de lokale autoriteiten worden gechanteerd is minder bekend. Vorig  weekend verscheen op internet een youtubefilmpje waarop te zien is hoe zoiets gebeurt.
Tijdens een samenkomst met een lokale bejaardenbond probeert burgemeester Dennis Agasjin van Oeralstad Izjevsk zijn gehoor over te halen om tijdens de parlemenstverkiezingen van 4 december op Verenigd Rusland te stemmen. Alleen als die partij een meerderheid behaalt, is het mogelijk hun bond te financieren, zegt hij. Hoeveel geld de oudjes krijgen, hangt af van de uitslag. Als tussen de 51 en 54 procent van de inwoners van Izjevsk op Verenigd Rusland stemt, kunnen ze rekenen op 500.000 roebel steun (11.000 euro). Krijgt de partij tussen de 55 en 59 procent van de stemmen, dan loopt de subsidiëring op tot 700.000 roebel. En bij 60 procent kunnen de bejaarden op een miljoen roebel rekenen. Verliest Verenigd Rusland, dan ontvangen ze niets niets.
Op het filmpje, dat door een van de verontwaardigde aanwezigen met een mobiele telefoon is gemaakt, beschuldigt een van de bejaarden Agasjin ervan de kieswet te overtreden. Maar de burgemeester werpt tegen dat hij lid is van het hoofdbestuur van Verenigd Rusland en hij het morele recht heeft zijn zaak te promoten. Verenigd Rusland distantieerde zich natuurlijk van de actie van de burgemeester, aangezien het niet zo’n goede reclame voor de partij is.
En zoals burgemeester Agasjin zijn er veel bestuurders, die het welzijn van hun stad of provincie nastreven. Zo riep onlangs gouverneur Viktor Kress van de Siberische provincie Tomsk zijn inwoners op om alleen maar ,,uit pragmatische overwegingen” op Verenigd Rusland te stemmen, omdat ze anders geen geld uit Moskou krijgen.
Het systeem van de ‘verticale macht’ van Vladimir Poetin, waarin alles van boven naar beneden wordt beschikt, werkt dezer dagen dus optimaal. Een beter dwangmiddel voor het verkrijgen van politieke steun kun je haast niet verzinnen.
    • Michel Krielaars