Guatemala kiest ex-militair

Een gepensioneerde rechtse generaal is uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen in Guatemala. Oud-generaal Otto Pérez Molina kreeg gisteren bijna 54 procent van de stemmen, ruim voldoende om zijn rivaal, de rijke zakenman Manuel Baldizon, te verslaan.

Het is voor het eerst sinds het herstel van de democratie in 1986 dat Guatemala wordt geleid door een ex-militair. Pérez Molina, kandidaat voor de rechtse Partido Patriota, diende als generaal tijdens opeenvolgende militaire dictaturen, waaronder de zeer gewelddadige heerschappijen van generaal Ríos Montt (1982-1983) en generaal Mejía Víctores (1983-1986), die momenteel terechtstaat voor schending van de mensenrechten.

Tijdens zijn overwinningstoespraak gisteravond zei Pérez Molina dat hij 60 procent van zijn tijd zal besteden aan veiligheid. Zijn campagne was gericht op een harde aanpak van het geweld in Guatemala. Pérez Molina wil onder meer het leger inzetten tegen drugskartels.

De zege van Pérez Molina is een duidelijke ruk naar rechts nadat de huidige linkse president Álvaro Colom er niet in slaagde om Guatemala te beschermen tegen Mexicaanse bendes die het land gebruiken als een doorvoerhaven voor drugs.

Mensenrechtengroepen vrezen dat de beloofde harde aanpak van Pérez Molina een duistere kant zal hebben in een land met een geschiedenis van militaire dictaturen en buitengerechtelijke moorden door de veiligheidsdiensten. (AP, Reuters)