Eurozone eist bevestiging inzet Griekenland schuldencrisis

De voorzitter van de eurozone en premier van Luxemburg, Jean-Claude Juncker, roept de twee grootste politieke partijen in Griekenland op om opnieuw hun inzet voor het verkrijgen van noodsteun te bevestigen.

Juncker wil dat de twee partijen dat vastleggen in een getekende brief aan de eurozone, meldt persbureau AP. Dat is ook de wens van de ministers van Financiën van de eurozone. Volgens eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn kan alleen dan een volgende tranche van acht miljard euro aan noodsteun geleverd worden aan Griekenland.

Morgen komen de ministers van Financiën van de Europese Unie samen om te praten over de schuldencrisis. Vanavond benadrukte minister Jan Kees de Jager de boodschap van zijn collega’s in de eurozone.

Morgen spoedberaad Griekse kabinet

Morgenochtend om elf uur houdt het Griekse kabinet een spoedberaad, meldt een regeringswoordvoerder aan persbureau Reuters. Het is niet duidelijk wat daar besproken zal worden. Op dit moment vergaderen de grootste politieke partijen over de aanstelling van een nieuwe premier om een eenheidsregering te leiden.

De nieuwe Griekse eenheidsregering zal vijftien weken aanblijven en heeft als het financiele reddingsplan van de eurozone het parlement door te loodsen om zo een faillissement te voorkomen. Op 19 februari zullen vervolgens nieuwe verkiezingen worden gehouden. Voormalig vicepresident van de Europese Centrale Bank Lucas Papademos werd eerder vandaag al getipt als mogelijke nieuwe premier.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis