Grieks overleg over nieuwe premier - Papademos wordt getipt

Lucas Papademos, hier op een foto uit 2007, wordt getipt als mogelijke premier van de Griekse overgangsregering. Foto AFP / Samuel Kubani

De leiders van de twee grootste politieke partijen in Griekenland, de socialistische PASOK-partij van premier George Papandreou en de oppositionele Nieuwe Democratie van Antonis Samaras, overleggen vandaag opnieuw over de samenstelling van een nieuwe regering. Vanochtend spraken Papandreou en Samaras elkaar telefonisch, later vandaag ontmoeten ze elkaar.

Gisteren werd een akkoord gesloten over de vorming van een overgangsregering. De overeenkomst kwam tot stand nadat premier George Papandreou besloot plaats te maken voor een nieuwe premier.

De nieuwe overgangsregering, die vijftien weken aanblijft, heeft als taak een financieel reddingsplan aangenomen te krijgen en een bankroet te voorkomen. Op 19 februari worden vervolgens verkiezingen gehouden.

Voormalig vicepresident van de Europese Centrale Bank Lucas Papademos wordt getipt als mogelijke nieuwe premier. Bronnen bij de beide partijen hebben dit bevestigd, maar het is nog niet duidelijk of hij deze positie daadwerkelijk wil gaan bekleden.

    • Lex Boon