Geoffrey Mutai wint in New York in recordtijd

De Keniaan Geoffrey Mutai (30) heeft gisteren de marathon van New York gewonnen. Met zijn tijd van 2.05,06 uur verbeterde hij het parkoersrecord met bijna drie minuten. Het oude record stond op 2.07,43. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Ethiopische Firehiwot Dadoin 2.23,15.

Geoffrey Mutai, die voor zijn recordtijd een bonus van 70.000 dollar verdiende, kwam alleen aan de finish. Zo’n tien kilometer voor de het einde plaatste hij zijn beslissende versnelling. De tweede plaats was voor land- en naamgenoot (geen familie) Emmanuel Mutai, die 2.06,28 liep. Hij verzekerde zich voor de zege in het klassement van de World Major Marathons. Daarmee verdiende hij een half miljoen dollar.

Geoffrey Mutai baarde opzien door zijn snelle tijd op het zware parkoers in New York zonder gangmakers te lopen. In de Amerikaanse stad worden geen hazen toegelaten. De organisatie richt zich, in tegenstelling tot de meeste andere steden, meer op de wedstrijd dan op de tijd.

Geoffrey Mutai won eerder dit jaar ook al de marathon van Boston in een tijd van 2.03,02, de snelste tijd ooit gelopen. Maar die tijd werd niet erkend als wereldrecord, omdat ‘Boston’ niet voldoet aan de eisen van de internationale atletiekfederatie IAAF. In Boston wordt een marathon ‘in lijn’ gelopen en is een te groot verval. Ook had Geoffrey Mutai op de dag van zijn zege een rugwind van meer dan vier meter per seconde.

Hoe goed hun prestaties in New York ook waren, Geoffrey en Emanuel Mutai zijn nog niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Daarvoor is de concurrentie in Kenia moordend.

Bij de vrouwen leek Mary Keitany lange tijd op weg naar de overwinning in New York, maar de winnares van de marathon van Londen verspeelde in de slotfase haar voorsprong van meer dan twee minuten. De Keniaanse werd in Central Park gepasseerd door de Ethiopische atletes Dado en Buzunesh Deba en moest uiteindelijke genoegen nemen met de derde plaats.