General Motors blokkeert mogelijk reddingsplan Saab

Caption: This picture taken on September 9, 2011, shows a SAAB sign on the SAAB factory in Trollhaettan, north of Gothenburg. Saab will submit on September 12 an appeal against a Swedish court's rejection of its request for protection against bankruptcy, the parent company Swedish Automobile announced. With no cash and stagnant sales, Saab, which employs 3,700 people, on September asked the court to grant it protection from its creditors. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Caption: This picture taken on September 9, 2011, shows a SAAB sign on the SAAB factory in Trollhaettan, north of Gothenburg. Saab will submit on September 12 an appeal against a Swedish court's rejection of its request for protection against bankruptcy, the parent company Swedish Automobile announced. With no cash and stagnant sales, Saab, which employs 3,700 people, on September asked the court to grant it protection from its creditors. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND De Saab-fabriek in het Zweedse Trollhaettan. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

General Motors Co stopt de levering van onderdelen en voertuigen aan Saab als het Zweedse autobedrijf doorgaat met de voorgenomen verkoop aan de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman.

Dat heeft het Amerikaanse bedrijf in een verklaring laten weten, meldt persbureau Reuters. Volgens GM, die ook samenwerkt met de Chinese staatsautofabrikant SAIC Motor Corp Ltd, zou een verdere samenwerking met Saab onder nieuwe Chinese leiding tegen de belangen van de aandeelhouders indruisen.

Deze stap van GM blokkeert mogelijk het reddingsplan dat Saab moet redden van een faillissement. Eind vorige maand maakte Saab de deal bekend waarin Pang Da en Youngman voor 100 miljoen euro alle aandelen in handen krijgen van het bedrijf dat al maanden in grote financiële problemen verkeert.

Volgens Saab-topman Victor Müller betekent de verwerping van de verkoop door GM dat de betrokken partijen weer “vanaf voor af aan” moeten beginnen met de onderhandelingen. De overname van Saab moest alleen nog goedgekeurd worden door de Chinese autoriteiten. Morgen zal Müller in gesprek gaan met zijn Chinese partners over deze nieuwe ontwikkeling.

Op 28 oktober werd de overname van Saab bekendgemaakt:

Dit bericht wordt aangevuld.