Geen drachme, maar de Chiemgauer voor de Grieken?

De regionale valuta Chiemgauer is mogelijk een model voor een nieuwe Griekse munt. Foto YouTube

Als Griekenland uiteindelijk toch uit de eurozone moet stappen, hoeft het niet meteen weer de drachme te omarmen. De Chiemgauer is namelijk ook een goed alternatief.

Deze Duitse niet-officiële valuta werd acht jaar geleden in Beieren geïntroduceerd na een geslaagd schoolproject van docent Christian Gelleri en zijn leerlingen. Sinds 2003 zijn al zes miljoen briefjes van eigenaar gewisseld. De valuta ruilt 1:1 met euro’s en in totaal drieduizend mensen en zeshonderd bedrijven gebruiken de munt.

De Chiemgauer (wiki) werd door Gelleri gecreëerd om de lokale economie te stimuleren. Doordat de Chiemgauer alleen in de regio gebruikt kan worden, blijft het geld (dat uiteraard gelinkt is aan de euro) in deze vorm circuleren in de regio.

Een reportage over de Chiemgauer:
http://youtu.be/pmux3UcXjfc

De Chiemgauer staat door de schuldencrisis in Griekenland weer vol in de aandacht. Sommige economen, zoals Eckhard Behrens, zien in de lokale munteenheid een mogelijkheid om de Griekse economie te stimuleren, meldt persbureau Reuters. Volgens Behrens zorgt een Griekse variant van de Chiemgauer voor meer belastinginkomsten, minder schulden en een impuls in de werkgelegenheid.

Econoom en president van het Beierse Financiële centrum, Wolfgang Gerke, denkt echter niet dat een variant op de Chiemgauer kan werken in Griekenland. Volgens hem kan er beter overgegaan worden op een echte munt zoals de drachme, mocht Griekenland uit de eurozone moeten verdwijnen.

Toch wordt er druk gediscussieerd over de Chiemgauer en een mogelijke invoering in Griekenland. Zo mocht Gelleri eind vorige maand aanschuiven bij het ARD-programma Beckmann waar topeconomen de schuldencrisis in Europa bespraken.

    • Hans Klis