Frêle Gotye had wat langer mogen blijven

Gotye. Gehoord: 4/11, Melkweg. ***

Komt-ie wel of komt-ie niet? Dat was de grote vraag. Bijna dreigde het optreden van de Belgisch-Australische muzikant Gotye, bekend van de monsterhit Somebody I used to know, niet door te gaan. Immers, woensdag werd hij met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Londen, wegens problemen met stem of maag, dat bleef onduidelijk.

Hij kwam. Wat opviel, was zijn frêle postuur en hoge kopstem. Die doet denken aan de stem van Sting – al is die vergelijking live minder pregnant dan op de plaat. Ingebouwd tussen computergestuurde toetsen, drums, monitor en drie microfoons bracht Gotye ingetogen liedjes, waarvan zijn hit Somebody een uitstekend voorbeeld is. Het is een wonder dat zo’n mooi klein lied over afscheid en vergankelijkheid al maandenlang de hitparade domineert.

Tijdens zulke kleine liedjes was de jonge singer/songwriter breekbaar en aandoenlijk, wat hem veel meisjesliefde uit de zaal opleverde. Op andere momenten liet hij zich gaan in meer up-tempo elektronische beats, en werd het geluid iets donkerder. Hij speelde met een stemvervormer, en dat gaf de frêle jongeman een merkwaardig gruizig geluid.

Na drie kwartier al speelde hij zijn hit Somebody, een Fleetwood Mac-achtig duet, met de zangeres van de Belgische band Hooverphonic. Tien minuten later vertrok hij, zijn publiek in verwarring achter latend. „Kwaliteit boven kwantiteit”, zei hij zelf. Maar die vlieger ging niet op.

    • Yaël Vinckx